iOS 16.5.1 rezolvă probleme grave de securitate. Toți utilizatorii de iPhone sunt încurajați să îl instaleze

23.06.2023
iOS 16.5.1 rezolvă probleme grave de securitate. Toți utilizatorii de iPhone sunt încurajați să îl instaleze

Apple a lansat un nou patch de securitate pentru iOS 16. Chiar dacă ne apropiem foarte mult de lansarea următoarei versiuni a sistemului de operare pentru iPhone, iOS 17 (anunțat recent la WWDC), Apple nu lasă vulnerabilitățile de securitate nerezolvate pe varianta veche. De altfel, această versiune software va fi ultima pentru o gamă de dispozitive care încă sunt destul de populare, deci securitatea acestora va fi importantă și după terminarea suportului software.

Apple a rezolvat două probleme grave de securitate și un bug enervant în noul iOS 16.5.1

iOS 16.5.1 vine cu o serie de îmbunătățiri la nivelul securității, care pare că au fost deja folosite de către hackeri. Este vorba despre CVE-2023-32439, care afectează WebKit, motorul pe care este bazat browser-ul Safari și care este folosit în toate aplicațiile de iPhone pentru a deschide pagini web, inclusiv la dezvoltarea de browser-e terțe. Anumite site-uri puteau exploata această vulnerabilitate pentru a rula cod nesemnat pe iPhone-uri. Astfel, datele de pe iPhone-uri ar fi putut fi citite și descărcate de la distanță.

O altă vulnerabilitate importantă corectată este CVE-2023-23434, care permite rularea de cod nesemnat cu privilegii înalte asupra kernelului. Acest lucru înseamnă control deplin asupra sistemului de operare, atât asupra datelor stocate pe dispozitiv, cât și asupra aplicațiilor care rulează pe acesta. Astfel, instalarea iOS 16.5.1 este recomandată tuturor utilizatorilor de dispozitive compatibile cât mai repede.

Pe lângă aceste probleme grave de securitate, iOS 16.5.1 rezolvă și problema de incompatibilitate cu un accesoriu oficial de la Apple: un adaptor de la Lightning la USB 3 Type-A, care permite conectarea de camere foto pentru transfer de fotografii către telefon sau tabletă, dar și încărcare simultană. Ambele port-uri erau nefuncționale după ultimul update. Acesta funcționează acum fără probleme. iOS 16.5 a stricat compatibilitatea cu acesta, conectarea accesoriului la dispozitive afișând mesajul că accesoriul este incompatibil.

Update-ul este compatibil cu toate iPhone-urile începând cu generația iPhone 8 și până în prezent. Desigur, iPhone 8 și iPhone X nu vor mai primi prea multe actualizări de acum înainte. iOS 17 nu va fi lansat pe aceste modele. Apple a demonstrat însă în trecut că are grijă și de telefoanele și tabletele mai vechi care nu primesc ultimele actualizări de software. Din când în când, acestea mai primesc actualizări de securitate pentru versiunile de software pe care au rămas, chiar dacă depășesc mai bine de 5 ani de la lansare.

via Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult