iOS 8.1 se lansează săptămâna viitoare

17.10.2014
iOS 8.1 se lansează săptămâna viitoare

iOS 8.1, următoarea versiune majoră a sistemului de operare mobil de la Apple, se va lansa foarte curând. Compania a anunţat în cadrul conferinţei de aseară că vom putea instala update-ul începând cu data de 20 octombrie şi vom primi câteva funcţii noi, pe care le aşteptam încă de la lansarea noilor modele de iPhone.

Probabil cea mai importantă adiţie este Apple Pay, funcţie prezentată alături de noua gamă de smartphone-uri Apple. Aceasa va fi disponibilă momentan doar pe iPhone 6 şi iPhone 6 Plus, iar odată cu lansarea noului Apple Watch la începutul lui 2015, şi iPhone 5, 5C şi 5S vor avea acces la plata contactless prin interemediul ceasului. Apple Pay va fi integrat atât în lanţuri importante de magazine din Statele Unite (iniţial), cât şi în aplicaţii precum AppStore, Starbucks şi multe altele. Nu este clar însă dacă tehnologia de plată va fi disponibilă în magazine de luni, sau dacă Apple doar activează funcţia pe noile iPhone-uri  înaintea lansării casieriilor compatibile.

SMS Handoff este de asemenea o adiţie importantă la iOS 8.1 pentru cei care deţin mai multe dispozitive Apple. Asemeni apelurilor din iOS 8, noul Handoff pentru SMS-uri oferă posibilitatea de a primi şi răspunde la mesaje text de pe orice dispozitiv cu iOS 8.1 sau Mac OS X. Această funcţie a fost prezentată la WWDC încă din iunie şi a întârziat din cauza lui Mac OS X Yosemite, care s-a lansat abia ieri.

Printre îmbunătăţirile noului sistem de operare se regăsesc şi funcţii foto noi. Camera Roll, albumul de imagini realizate de camera dispozitivului pe care îl foloseşti se întoarce, după ce fanii s-au plâns la lansarea lui iOS8, dar asta nu este tot. iCloud va primi acum o librărie foto, care va păstra toate imaginile de pe dispozitivele utilizatorilor. Astfel, spaţiul de pe dispozitive va fi eliberat, iar toate imaginile vor fi accesibile din orice loc, indiferent de gadget-ul pe care îl are utilizatorul la îndemână (inclusiv PC).

Sperăm să vedem şi îmbunătăţiri serioase la capitolul stabilitate şi funcţionalitate deja existentă, întrucât iOS 8 nu a avut o recepţie foarte călduroasă din partea utilizatorilor. Încă există dispozitive care se conectează cu greu la reţele WiFi, iar aplicaţiile care folosesc HealthKit şi HomeKit par să nu funcţioneze atât de bine pe cât ne-am aştepta.

iOS 8.1 se va lansa luni pe toate dispozitivele compatibile cu iOS 8: iPhone 4S, 5, 5C, 5S, 6 şi 6 Plus, iPad 2, 3, 4, Air, Mini şi Mini 2 şi iPod Touch. Cele două modele noi, iPad Air 2 şi Mini 3 vor avea software-ul preinstalat. Noua versiune va fi disponibilă atât ca update „delta” (OTA), cât şi ca pachet întreg, pentru cei care vor să facă restore complet.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult