iPadOS 16.1 ar putea fi lansat foarte curând, alături de noi tablete iPad Pro cu M2 și iPad 10

12.10.2022
iPadOS 16.1 ar putea fi lansat foarte curând, alături de noi tablete iPad Pro cu M2 și iPad 10

Până în 2022, toate versiunile de iPadOS au fost lansate simultan cu cele de iOS. Asta pentru că până acum doi ani, iPadOS nici măcar nu exista, fiind doar versiunea de iOS pentru tablete, iar cele două sisteme de operare aveau foarte multe în comun. Acum însă, Apple pare să lege iPadOS mai degrabă de macOS, urmând ca noul macOS Ventura să fie lansat odată cu iPadOS 16.1, prima versiune publică pentru tablete. Se pare că data de lansare este foarte aproape, conform Mark Gurman.

iPadOS 16.1 va aduce interfața Stage Manager cu ferestre pe tabletele Apple

Gurman, redactor Bloomberg, și sursă de încredere atunci când vine vorba despre informații despre Apple, a publicat pe contul său de Twitter faptul că se așteaptă să vedem lansarea iPadOS 16.1 pe 24 octombrie. Asta pentru că în ultima săptămână a lunii, Apple va avea conferința trimestrială pentru raportul financiar cu investitorii, iar lansările din luna octombrie au loc aproape întotdeauna în acea perioadă.

iPad OS 16.1 este așteptat cu cea mai mare schimbare de interfață de până acum, cel puțin pe tabletele din gamele superioare. Stage Manager va aduce în sfârșit o interfață mai apropiată de cea desktop, interfață pe care o va primi și macOS Ventura pe PC-uri și laptop-uri. Pentru început însă, iPadOS va permite afișarea ferestrelor doar pe ecranul tabletei, urmând ca suportul pentru ecrane externe să fie adus pe iPad printr-un update viitor. De asemenea, utilizatorii de iPad 2018 și 2020 primesc acces la această funcție, chiar dacă inițial funcția era limitată la modelele cu M1.

Dar iPadOS 16.1 și un nou macOS nu sunt singurele noutăți pe care Apple le-ar putea anunța. Sunt așteptate în aceeași perioadă și tablete iPad Pro cu procesoare M2, un iPad 10 cu design modernizat, similar cu Air și Pro, dar și noi laptop-uri din gama MacBook Pro, cu procesoare M2 Pro și M2 Max, mai performante decât M2-ul de pe Pro 13” și Air.

Se pare însă că toate acestea vor fi anunțate printr-un simplu comunicat de presă, întrucât Apple nu va ține un eveniment pentru noile dispozitive și sisteme de operare.

sursa: Twitter

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult