Kaspersky acuză Microsoft că forţează dezactivarea produselor antivirus rivale, scoţând în faţă Windows Defender

06.06.2017
Kaspersky acuză Microsoft că forţează dezactivarea produselor antivirus rivale, scoţând în faţă Windows Defender

Într-o plângere înaintată Comisiei Europene, Kaspersky Lab acuză Microsoft de concurenţă neloială la adresa producătorilor de soluţii antivirus. Mai exact, Microsoft ar abuza de poziţia dominantă pe care o are în calitate de dezvoltator al sistemului de operare Windows pentru a forţa înlocuirea produselor antivirus competitoare cu propria soluţie Windows Defender.

Urmând unei plângeri similare trimise Serviciului Federal Antimonopol (FAS) din Rusia, Microsoft a aplicat deja unele „ajustări” sistemului de operare Windows 10, însă potrivit co-fondatorului Kaspersky concesiile făcute nu sunt suficiente pentru a duce competiţia la un nivel echitabil. Potrivit acestuia, Microsoft continuă să forţeze înlăturarea produselor Kaspersky atunci când PC-urile sunt actualizate la Windows 10, lăsând în loc propriul serviciu Windows Defender.

În timp ce Microsoft pune această practică în seama incompatibilităţii software-ului antivirus creat pentru o versiune anterioară de Windows, Kaspersky Lab afirmă că Microsoft nu lasă suficient timp pentru testarea actualizărilor Windows, încât să poată fi asigurată compatibilitatea cu software-ul antivirus existent.

Îmbunătăţit treptat pe durata mai multor ani, Windows Defender este acum parte din sistemul de operare Windows 10 şi activat automat ca soluţie antivirus implicită pentru toate PC-urile care folosesc acest OS. Justificată prin dorinţa de a proteja PC-urile cu Windows 10 de ameninţările informatice încă de la instalarea sistemului de operare, măsura are drept consecinţă inevitabilă scăderea vânzărilor pentru produsele antivirus create de terţi, utilizatorii resimţind mai puţin nevoia achiziţionării unui produs de securitate dedicat. Cât despre practica înlăturării automate a produselor antivirus incompatibile şi înlocuirea acestora cu Windows Defender, Microsoft afirmă că aceasta nu încalcă legile în vigoare şi promite că va răspunde tuturor solicitărilor formulate de reprezentanţii autorităţilor de reglementare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult