Kaspersky semnalează înmulţirea atacurilor cu malware de Android propagate prin reclame AdSense

16.08.2016
Kaspersky semnalează înmulţirea atacurilor cu malware de Android propagate prin reclame AdSense

Una dintre cele mai răspândite modalităţi de promovare, platforma Google AdSense este vizată de hackeri pentru distribuirea de malware către utilizatorii dispozitivelor cu sistem Android.

Apărând ca şi reclame inofensive, malware-ul distribuit prin canale oficiale de promovare şi afişat în paginile unor website-uri de încredere sau interfaţa aplicaţiilor legitime instalate pe telefonul mobil poate păcăli cu uşurinţă chiar şi vigilenţa utilizatorilor experimentaţi, crescând substanţial probabilitatea de infectare. Acesta pare să fie cazul şi cu un troian de Android numit
Trojan-Banker.AndroidOS.Svpeng.q (prescurtat Svpeng). Odată infiltrat, malware-ul Svpeng interceptează datele bancare folosite de utilizatori în timpul cumpărăturilor realizate de pe telefonul mobil, folosind inclusiv metode de tip phishing. În plus, malware-ul poate intercepta şi transmite atacatorilor codurile securitate primite prin mesaje SMS, putând valida astfel tranzacţii în locul deţinătorului de drept.

Vestea proastă este că pe dispozitivele slab protejate troianul Svpeng este descărcat automat şi poate compromite telefonul mobil imediat ce o reclamă infectată este încărcată în web browser sau interfaţa unei aplicaţii.

Deoarece malware-ul Svpeng foloseşte AdSense ca mijloc de propagare, este posibil ca orice website să devină complice fără voie în răspândirea sa, singura speranţă a administratorilor înrolaţi în program este ca Google să întărească securitatea platformei sale de promovare încât astfel de atacuri să nu mai fie posibile.

Din fericire malware-ul Svpeng este uşor detectabil pentru majoritatea programelor antivirus, putând fi blocat înainte de a face pagube. Însă prezenţa soluţiilor antivirus nu este absolut necesară pentru a asigura o minimă protecţie dispozitivelor cu Android. Aparent, simpla debifare a setării privind acceptarea instalării aplicaţiilor din surse neverificate este de ajuns pentru a evita propagarea infectării pe majoritatea dispozitivelor cu Android.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult