Microsoft a lansat suita Office pe tableta Apple iPad

28.03.2014
Microsoft a lansat suita Office pe tableta Apple iPad

Debutând acum 23 de ani, suita de aplicaţii de birou Office a devenit foarte repede un standard de-facto al industriei software şi a fost una dintre cele mai importante surse de venituri pentru Microsoft. Vremurile însă se schimbă şi, după ani de zvonuri rămase până acum neconfirmate, suita Microsoft Office a debutat pe tableta rivală Apple iPad într-o formă complet refăcută pentru mediul tactil.

Sub diferite denumiri, suita de aplicaţii Office Mobile a fost prezentă pe piaţă încă din vremea în care platformele Windows CE şi Windows Mobile erau preferatele utilizatorilor de PDA-uri şi telefoane din mediul business. Office Mobile a migrat ulterior pe Symbian, Windows Phone şi, începând de anul trecut, pe iOS şi Android, însă produsul este optimizat doar pentru ecranele mici ale telefoanelor şi oferă un set redus de facilităţi de editare.

Spre deosebire de acest produs, care este probabil deja cunoscut utilizatorilor, noua suită Microosft Office pentru iPad este disponibilă sub forma a trei aplicaţii separate: Microsoft Word for iPad, Microsoft Excel for iPad şi Microsoft PowerPoint for iPad. Tot spre deosebire de vechiul Office Mobile for Office 365 Subscribers, noua suită Office pentru iPad oferă un set complet de facilităţi de editare, rivalizând astfel cu suita iWork de la Apple dar plusând cu o compatibilitate nativă cu formatele de documente care sunt vehiculat în mod frecvent de utilizatori.

Toate cele trei aplicaţii sunt gratuite, însă utilizarea facilităţilor de editare necesită plata unui abonament Office 365. Pentru cei care nu folosesc sau doresc un abonament  Office 365, aplicaţiile vor oferi doar funcţiile de vizualizare şi prezentare. Dacă adăugăm la acest pachet software şi aplicaţia OneNote, care era gratuită pe platformele mobile dar care a început să fie oferită fără costuri şi utilizatorilor desktop, şi clientul de email OWA, constatăm că Microsoft oferă în acest moment toate produsele software necesare pentru transformarea unui iPad într-un instrument serios de lucru.

Cu această ocazie, vechea suită Office Mobile for Office 365 Subscribers a fost redenumită Office Mobile şi devenit complet gratuită pentru utilizatorii platformelor Android şi iOS. Aceasta nu mai este dependentă de un abonament Office 365 şi oferă funcţii de editare de bază, pentru editarea în condiţii bune a documentelor complexe fiind necesară însă apelarea la o suită precum noul Office pentru iPad.

Lansarea noii suite Office for iPad marchează o depărtare vizibilă de la vechea strategie de atragere şi păstrare a utilizatorilor în ecosistemul Windows pe care Microsoft a folosit-o până acum câţiva ani. Transformându-se încet dintr-un ofertant de software în unul de servicii, compania a migrat cele mai importante produse  din mediu desktop la mediul tactil din iOS înainte de finalizarea produsului echivalent pentru propria platformă Windows 8. Urmând să ofere, la fel ca Office for iPad, un mediu grafic integral tactil care nu va mai obliga utilizatorii să treacă în modul desktop, Office for Windows 8 este încă în lucru şi va fi lansată undeva în cursul acestui an.

Microsoft Word for iPad, Microsoft Excel for iPad şi Microsoft PowerPoint for iPad pot fi descărcate gratuit din App Store.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News