Microsoft ar dori transformarea Windows într-un serviciu cloud, trebuind să plătești pentru a folosi PC-ul

28.06.2023
Microsoft ar dori transformarea Windows într-un serviciu cloud, trebuind să plătești pentru a folosi PC-ul

Tehnologia nu este tocmai nouă, fiind folosită cu succes în cadrul companiilor care nu doresc să investească prea mult în echiparea stațiilor de lucru folosite de angajați, desktop-ul Windows devenind o sesiune remote către serverul companiei.

Microsoft a pregătit deja terenul cu suita Microsoft 365, limitată până acum la aplicații office disponibile pe bază de abonament. Următorul pas este Windows 365, luând forma unei experiențe Windows asigurată de pe o platformă cloud, aproape orice PC, laptop sau tabletă putând lua rolul de interfață, în prezența unei conexiuni la internet cu viteză rezonabil de bună. Altfel spus, PC-ul achiziționat în 2006 ar putea să nu fie schimbat prea curând, compania la care lucrezi schimbând doar platforma software.

Argumentul Microsoft este acela că ar putea fi mai ieftin să „închiriezi” experiența Windows asigurată de pe un server cloud, decât să investești în înlocuirea a sute de stații de lucru, plus administratori IT care să asigure că fiecare PC este corect configurat și la zi cu cele mai recente patch-uri de securitate.

Microsoft construiește Windows 365 în jurul nucleului Windows 11, deja pregătit de tranziția în cloud prin eliminarea opțiunii pentru setarea de conturi exclusiv offline la configurarea unui nou PC. Deși, opțiunea încă există și poate fi accesată post-instalare, procedura nu este deloc simplă și vine cu unele compromisuri ridicole, precum imposibilitatea creării automate a copiilor de siguranță pentru documente Word în curs de editare, pe motiv că nu este disponibil un server OneDrive pe care să fie salvate. În orice caz, Windows 11 pare că se numără printre ultimele versiuni Windows care pot fi configurate pentru utilizare exclusiv offline, direcția indicată de Microsoft fiind în direcția cloud și integrare AI oriunde se poate. Spre exemplu, am aflat deja despre Windows Copilot, un nou asistent AI responsabil cu automatizarea a numeroase activități.

Ideea de a muta Windows complet în cloud pentru consumatori este, de asemenea, prezentată alături de nevoia Microsoft de a investi în parteneriate pentru hardware specializat. Spre exemplu, Microsoft a făcut unii pași cu portabilele Surface Pro X bazate pe chipseturi ARM. De asemenea, compania ia în considerare crearea propriilor procesoare bazate pe ARM, servind drept interfață pentru dispozitive la care majoritatea efortului de procesare este delegat unor servere aflate în internet, accesibile pe bază de abonament. Totodată, noile dispozitive vor servi și ca o alternativă Chromebook, oferind și mai multă flexibilitate din formatul unei experiențe Windows familiare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult