Microsoft blochează EdgeDeflector și forțează intenționat utilizatorii spre browser-ul Edge

16.11.2021
Microsoft blochează EdgeDeflector și forțează intenționat utilizatorii spre browser-ul Edge

Nu este tocmai un secret faptul că Microsoft încearcă să împingă utilizatorii de Windows către browser-ul Edge și nici faptul că încă de la Windows 10, compania face eforturi mari de a împiedica schimbarea browser-ului implicit în sistemul său de operare. Windows 11 a făcut acest proces și mai complicat, însă în ultimele săptămâni, un utilitar numit EdgeDeflector putea elimina complet nevoia de a deschide browser-ul Microsoft. Se pare însă că acum, compania încearcă să blocheze acest software.

Microsoft a blocat aplicația care împiedica redirecționarea către Edge

Pentru a schimba browser-ul implicit pe Windows 11, trebuie să schimbi manual fiecare tip de fișier și link pe care browser-ul îl poate deschide implicit. Totuși, există anumite elemente din interfața Windows, în special rezultatele de căutări din Bing sau link-uri din widget-uri, care se deschid automat cu Edge, indiferent de setările pe care le faci.

Așa a apărut EdgeDeflector, un utilitar independent realizat de Daniel Aleksandersen. Se pare însă că de la cel mai recent update al versiunii Insider de Windows 11, Microsoft a modificat codul de accesare al browser-ului Edge. Astfel, EdgeDeflector nu mai funcționează așa cum a fost gândit, iar anumite aplicații pot deschide link-uri în Edge, în ciuda faptului că utilizatorul are setat ca browser implicit Chrome, Firefox, Vivaldi, Opera sau orice alt browser modern.

Cel mai probabil, următorul update pentru versiunea „stabilă” de Windows 11 va implementa această limitare.

„Windows este deschis către aplicații și servicii pe platforma sa, inclusiv o varietate de browser-e web. În același timp, Windows oferă anumite experiențe către clienți în Windows 10 și 11, experiența de căutare din taskbar este un exemplu de experiență care nu este realizată pentru a fi redirecționată. Când aflăm despre o redirecționare improprie, reparăm problema”, au fost declarațiile Microsoft pe această temă pentru The Verge.

Creatorul EdgeDeflector spune că Microsoft nu este un administrator bun pentru Windows

Se pare că blocarea EdgeDeflector este astfel intenționată, iar Microsoft probabil că nu își va schimba atitudinea față de aceste metode care încearcă să blocheze browser-ul Edge. Daniel Aleksandersen, creatorul Edge Deflector este de părere că Microsoft pune un accent prea mare pe reclame și software-ul inclus și mai puțin pe productivitatea utilizatorilor:

„Acestea nu sunt acțiunile unei companii atente care mai are grijă de produsele sale. Microsoft nu este un administrator bun pentru sistemul de operare Windows. Prioritatea lor sunt reclamele, bundleware și abonamente de servicii în defavoarea productivității utilizatorilor.”

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult