Microsoft confirmă existenţa unui bug în Windows 10 care limitează performanţele procesoarelor AMD Ryzen

10.03.2017
Microsoft confirmă existenţa unui bug în Windows 10 care limitează performanţele procesoarelor AMD Ryzen

Abia lansate la începutul acestei luni, procesoarele AMD Ryzen au depăşit aşteptările fanilor demonstrând un nivel de performanţă apropiat sau chiar mai bun decât întâlnim la procesoarele Intel cu preţ similar, cu o excepţie notabilă.

Evaluate folosind cele mai populare jocuri PC ale momentului, procesoarele AMD Ryzen au arătat însă performanţe sub aşteptări, contrastând flagrant cu rezultatele foarte bune obţinute cu alte aplicaţii destinate mediului profesional. Urmând mai multor zile de confuzie în care entuziaşti şi specialişti deopotrivă au încercat să găsească o explicaţie pentru aparenta ineficienţă a noilor procesoare AMD, Microsoft confirmă analizarea unui posibil bug în sistemul de operare Windows 10, cauzând administrarea ineficientă a resurselor puse la dispoziţie de procesoarele Ryzen.

Explicat pe scurt, fiecare procesor AMD Ryzen oferă 8 nuclee de procesare fizice şi încă 8 nuclee virtuale, pentru un total de 16 fire de execuţie. În mod ideal sistemul de operare ar trebui să aloce către aplicaţii mai întâi cele 8 nuclee fizice, urmate de cele 8 nuclee virtuale de procesare, astfel încât să rezulte o încărcare cât mai uniformă la nivelul întregului procesor. Unii utilizatori au remarcat însă tendinţa ca anumite nuclee de procesare să fie încărcate mai mult la platforma AMD Ryzen decât la rivala Intel, în timp ce alte nuclee rămân slab utilizate sau sunt complet ignorate de aplicaţia activă.

Aparent, Windows 10 nu poate face diferenţa între nucleele fizice şi virtuale la procesoarele AMD Ryzen. Confirmând această ipoteză, anumite jocuri au arătat creşteri de performanţă atunci când funcţionalitatea SMT (simultaneous multi-threading), alternativa AMD pentru Intel HyperThreading, este dezactivată din BIOS-ul plăcii de bază.

Un alt aspect de care sistemul de operare Windows nu ar ţine seama este modul de organizare a procesoarelor AMD Ryzen în clustere a câte 4 nuclee de procesare, fiecare împărţind propria memorie cache L3. Astfel, un PC cu procesor octa-core (ex. Ryzen 1800X) funcţionează mai degrabă ca un sistem dual-socket, găzduind două procesoare quad-core distincte. Spre comparaţie, procesoarele Broadwell-E pentru platforma Intel LGA 2011 au un design monolit, cu până la 10 nuclee de procesare fizice împărţind aceeaşi memorie cache L3.

În cazul AMD, problema comunicării ineficiente între cele două module care alcătuiesc un procesor Ryzen octa-core ar fi ameliorată dacă sistemul de operare ar ţine cont de particularităţile acestuia, grupând aplicaţiile pentru a folosi un anume cluster de procesare. În schimb, sistemul de operare Windows 10 are tendinţa de a aloca resursele de procesor în mod aleatoriu, fără a ţine cont de eventuale limitări la nivel de hardware.

 Cu puţin noroc, utilizatorii Windows 10 ar putea avea parte în scurt timp de un prim Patch care să adreseze aceste probleme.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult