Microsoft Edge a depășit Safari, devenind al doilea cel mai popular web browser din lume, pe platforma PC

04.05.2022
Microsoft Edge a depășit Safari, devenind al doilea cel mai popular web browser din lume, pe platforma PC

Microsoft Edge a depășit oficial Safari, devenind al doilea cel mai folosit web browser din lume printre utilizatorii de PC-uri, după Google Chrome.

Ajutat și de faptul că Safari este disponibil doar pe dispozitivele Apple, Microsoft Edge a recrutat utilizatori atât din tabăra Windows, MacOS și Linux, depășindu-și propria condiție de înlocuitor Internet Explorer pentru a deveni un rival pentru Google Chrome.

Cu o cotă de piață de 10.07% și doar 0.46% în fața rivalului de pe locul 3, Microsoft Edge rămâne totuși doar o amenințare distantă pentru Google Chrome, cel din urmă dominând fără drept de apel cu o cotă de piață de 66.64%. Încă relevant, ocupantul locului 4 este Mozilla Firefox, cu 7.86% cotă de piață pe segmentul PC.

Ca și web browser implicit pe sistemele cu Windows 11, Edge și-a crescut treptat cota de piață, profitând de popularitatea în creștere a noului OS Microsoft. În schimb, este puțin probabil ca Windows 10 să fi adus mulți utilizatori în plus, cei mai mulți fiind deja „acomodați” cu PC-ul pe care îl folosesc de mai mult timp, asta însemnând și că și-au ales deja web browser-ul preferat.

Între timp, Google Chrome continuă să-și consolideze trepptat baza de utilizatori, în detrimentul vechiului rival Firefox, care de la începutul anului continuă să tot piardă din utilizatorii rămași.

Pe segmentul Mobile, lucrurile arată ușor diferit, Google Chrome conducând cu 64.36% cotă de piață, urmat de Apple Safari cu 19.13% cotă de piață, amplificată de proporția mult mai mare a dispozitivelor care vin cu acesta preinstalat. Mai departe clasamentul este continuat spre irelevanță cu Mozilla Firefox (3.41%) cotă de piață, Samsung Internet (2.84%) și Opera (2.07%). De remarcat, Microsoft Edge nici măcar nu „înregistrează”, intrând la categoria alternative pentru excentrici. Tot de remarcat este și cota foarte mică reținută de Samsung Internet, web browser-ul preinstalat pe telefoanele Samsung nefiind cu adevărat apreciat nici măcar de către fanii brandului.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult