Microsoft Edge primeşte noi funcţii anti-tracking, pentru blocarea practicilor agresive de urmărire a utilizatorilor

28.06.2019
Microsoft Edge primeşte noi funcţii anti-tracking, pentru blocarea practicilor agresive de urmărire a utilizatorilor

Prezentă de mai mult timp în browswere rivale precum Firefox, funcţionalitatea Do Not Track a dat s-a dovedit ineficientă, majoritate site-urilor ignorând pur şi simplu această setare. Astfel, se impune introducerea altor tehnologii anti-tracking mai greu de ocolit.

Procedeul de amprentare descrie modul în care site-urile şi companiile de publicitate te pot urmări stabilind identitatea browserului web pe baza mai multor date despre configuraţia hardware şi software, construind o semnătură digitală a dispozitivului pe care îl foloseşti. Chiar şi cu setarea Do Not Track deja bifată în meniul de configurare, browserul web păstrează o amprentă unică după care poţi fi urmărit pe toate site-urile vizitate.

Încercând să blocheze practicile folosite pentru „amprentarea” dispozitivelor folosite la navigare web, browserul Edge introduce o setare Tracking Prevention cu trei nivele de agresivitate. Nivelul basic este echivalentul funcţiei Do Not Track  din alte browsere web si adresează anumite fişiere cookie care nu provin în mod direct de la site-ul accesat. Modul balanced aduce în plus şi alte filtre împotriva practicilor agresive de afişare a reclamelor personalizate

. Cel mai agresiv, modul strict blochează automat majoritatea sistemelor folosite pentru a urmări obiceiurile la navigare web, dar cu riscul de a perturba funcţionalitatea anumitor site-uri.

Noul filtru împotriva practicilor abuzive de monitorizare a obiceiurilor la navigare este disponibil deocamdată la fază de testare şi poate fi activat în ultimul build Microsoft Edge canary, introducând expresia edge://flags#edge-tracking-prevention în bara de adrese, urmată de repornirea aplicaţiei.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult