Microsoft este pe cale să schimbe rolul tastei Print Screen

16.04.2023
Microsoft este pe cale să schimbe rolul tastei Print Screen

După aproape 30 de ani în care a îndeplinit același rol, tasta Print Screen nu va mai funcționa așa cum te-ai obișnuit.

Testată deja cu cele mai recente versiuni Windows 11 Beta preview (build 22621.1546 și 22624.1546) Modificarea pare că va deveni oficială cu ocazia lansării următoarei revizii de Windows 11, programată pentru a doua parte a acestei veri.

Astfel, dacă în formula actuală poți apăsa tasta Print Screen fără ca nimic deosebit să se întâmple pe desktop-ul Windows, rămânând să decizi când și dacă vei „livra” respectiva captură de ecran în aplicația preferată de editare imagine (ex. folosind comanda CTRL-V), operațiunea este pe cale să devină ceva mai implicată. În loc să declanșeze în mod direct comanda al cărei nume îl poartă, tasta Print Screen va funcționa ca o scurtătură pentru aplicația Sniping Tool.

Avantajul ar fi că poți folosi utilitarul inclus cu sistemul de operare Windows 11 și în alte moduri, decât pentru obținerea unei capturi full-screen. Spre exemplu, vei putea folosi cursorul pentru a selecta porțiunea din ecran pe care vrei să o captezi, fără a mai fi nevoie să decupezi mai târziu imaginea folosind opțiunea Crop. Alternativ, poți folosi Sniping Tool pentru a înregistra conținutul ecranului, setând zona de pe ecran și durata filmulețului generat.

În schimb, dezavantajele vor fi ușor sesizabile atunci când folosești tasta Print Screen în mod spontan, pentru a capta o imagine din filmul sau jocul redat în mod full-screen, fereastra aplicației Sniping Tool interferând cu activitatea desfășurată.

Vestea bună este că utilizatorii nemulțumiți de schimbarea pregătită vor putea să o debifeze din meniul Settings, opțiunea apărând la secțiunea Accesibility – Keyboard. Desigur, nu toate funcțiile Windows testate la stadiul Beta ajung să fie incluse cu versiunea finală a sistemului de operare, rămânând mici șanse ca Microsoft renunțe la această modificare.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult