Microsoft forțează instalarea unei aplicații noi pe PC-urile cu Windows 10, folosind Windows Update

27.10.2021
Microsoft forțează instalarea unei aplicații noi pe PC-urile cu Windows 10, folosind Windows Update

Deghizată într-o actualizare numită KB5005463, o nouă aplicație este instalată pe PC-urile cu Windows 10 fără ca Microsoft să ceară acordul utilizatorilor.

Denumită PC Health Check, aplicația ar trezi suspiciuni pentru oricine s-a confruntat în trecut cu malware instalat pe PC în urma vizitelor pe site-uri dubioase. Din fericire, scopul aplicației plasată chiar de Microsoft pe PC-urile utilizatorilor de Windows 10 este mai degrabă inofensiv. Concret, scopul acesteia este să analizeze specificațiile hardware ale dispozitivului pentru a stabili dacă acesta este compatibil cu Windows 11.

PC Health Check

Dacă PC-ul folosit întrunește toate criteriile pentru upgrade la Windows 11, aplicația va declanța un mesaj de notificare propunând instalarea noului OS.

PC Health Check

Cei care au decis deja să ai rămână pentru o vreme cu Windows 10 pot să dezinstaleze aplicația PC Health Check, vizitând meniul Settings, însă o fac degeaba. Din păcate, Microsoft nu se dezice de vechile obiceiuri, reinstalând actualizarea KB5005463 la următoarea declanșare a Windows Updates. Astfel, aplicația PC Health Check te va putea agasa din nou cu sugestii pentru upgrade la Windows 11.

Totuși, cei dispuși să meargă până la captă cu blocarea reinstalării automate a aplicației PC Health Check o pot bloca adăugând o înregistrare nouă în Regiștrii Windows:

  • Folosești combinația de taste Win + R pentru accesarea dialogului Run Application. Tastezi regedit și apeși tasta Enter.
  • Din meniul arborescent afișat în stânga ecranului navighezi la adresa HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\PCHC și editezi înregistrarea PreviousUninstall, setând valoarea 1

După efectuarea acestei setări, serviciul Windows Update va ignora actualizarea KB5005463 și nu va mai instala aplicația buclucașă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult