O actualizare Windows 11 remediază problemele de performanță pe sistemele AMD

22.10.2021
O actualizare Windows 11 remediază problemele de performanță pe sistemele AMD

Deși a avut parte de o lansare fără incidente majore, Windows 11 are o listă impresionantă de bug fix-uri în curs de testare pe canalul Beta, cele mai importante fiind preluate deja pe canalul oficial Windows Update. Printre acestea se află și un patch dezvoltat de Microsoft în colaborare cu AMD, pentru remedierea unei probleme care poate degrada cu până la 15% performanțele în jocuri, pe anumite configurații AMD Ryzen.

Problemele se manifestau îndeosebi pe configurații echipate cu procesoare Ryzen cu consum TDP mai mare de 65W și peste 8 nuclee fizice. Astfel, sunt vizate tocmai configurațiile high-end, cum sunt cele cu procesoare AMD Ryzen 9 5900X și 5950X.

Concret, Windows 11 nu putea identifica și folosi în mod preferențial nucleele de procesare „preferate”, capabile să atingă cea mai înaltă frecvență în modul boost, rezultând funcționarea procesorului chiar și cu câteva sute de MHz sub potențialul său.

actualizare Windows 11

A doua problemă ținea de gestionarea memoriei cache L3 a procesoarelor Ryzen, latențele măsurare fiind de trei ori mai mar decât sub Windows 10. Potrivit AMD, doar acest aspect poate cauza degradarea cu 3-5% a performanțelor în aplicații uzuale, în timp ce jocurile PC puteau pierde chiar și 10-15% din performanțele afișate sub Windows 10.

Distribuită începând de astăzi prin intermediul Windows Update, actualizarea KB5006746 vine să remedieze aceste probleme, împreună cu alte bug-uri potențial deranjante, vizând aspecte cum ar fi funcționarea perifericelor (mouse și tastatură) conectate prin Bluetooth, încetiniri de performanță în unele aplicații, unele probleme care împiedicau funcționarea Start Menu după upgrade-ul de la Windows 10.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult