Microsoft încearcă să atragă dezvoltatori de aplicaţii web pe Windows Store

08.02.2018
Microsoft încearcă să atragă dezvoltatori de aplicaţii web pe Windows Store

Microsoft Store este un pariu al Microsoft care încă nu s-a bucurat de succesul dorit. În timp ce pe partea de gaming, compania a început să mai câştige puţin teren, oferind acces la anumite jocuri atât pe PC, cât şi pe Xbox prin cumpărarea unei singure copii, la capitolul aplicaţii, dezvoltatorii nu prea doresc să investească resurse în dezvoltarea de software dedicat. Microsoft încearcă acum să populeze magazinul cu Progressive Web Apps, care sunt mult mai uşor de dezvoltat şi pot fi cu uşurinţă portate de pe alte platforme.

Practic, aplicaţiile PWA vor rula asemeni unui site, iar portarea lor de pe alte platforme sau direct din browser va fi foarte simplă. Acestea vor rula însă ca aplicaţii native şi vor putea fi instalate direct din Store, cu tot cu propriul sandbox şi fără a necesita deschiderea unui browser separat. Un avantaj clar peste aplicaţiile obişnuite este faptul că totul rulează direct de pe serverele dezvoltatorilor, aceştia putând oferi şi testa noi versiuni fără să fie necesară lansarea unui update pentru aplicaţie.

Această nouă iniţiativă nu va înlocui însă conceptul UWP, aplicaţiile native universale, care rulează pe toate dispozitivele Windows 10. Cele două tipuri de aplicaţie vor fi listate în acelaşi fel pe Windows Store şi, în teorie, vor îmbunătăţi oferta de software disponibil pentru platforma Windows 10. Întrucât multe dintre aceste aplicaţii web există deja, dezoltatorii nu vor trebui decât să le „îmbrace” în codul necesar pentru publicarea pe Windows Store.

Aplicaţiile web vor ajunge pe Windows 10 foarte curând, Microsoft pregătind deja un update major care va include această capabilitate, alături probabil de alte funcţii precum un timeline şi alte îmbunătăţiri la nivel de interfaţă.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult