Microsoft lansează Windows 11 SE, optimizat pentru sectorul educației și PC-uri low-cost

10.11.2021
Microsoft lansează Windows 11 SE, optimizat pentru sectorul educației și PC-uri low-cost

Windows 11 SE este alternativa Microsoft pentru Chrome OS, concepută special pentru folosire în sectorul educației, împreună cu laptopuri și PC-uri puțin costisitoare.

Potrivit companiei, noua ediție Windows 11 adresează provocări fundamentale cu care se confruntă elevii și profesorii din sectorul educației, livrând acestora o platformă cu performanțe îmbunătățite și consum optimizat de resurse, ușor de distribuit și administrat.

Optimizat pe baza sugestiilor primite de partea profesorilor și specialiști IT din domeniul educației, Windows 11 SE va veni preinstalat pe PC-uri low-cost cu platformă Intel sau AMD, încadrate la prețuri de achiziție începând cu 249 dolari.

Spre deosebire de Windows 11 în versiunea standard, ediția SE vine cu aplicații preinstalate precum Word, PowerPoint, Excel, OneNote și OneDrive, care pot fi folosite inclusiv în modul online, sub licență Microsoft 365.

Pentru a nu îngreuna performanțele PC-urilor cu resurse limitate de memorie și procesor, Microsoft a limitat capabilitățile pentru multitasking, OS-ul permițând afișarea simultană pe ecran a cel mult două ferestre de aplicații. În plus, accesul în Microsoft Store este dezactivat, iar secțiunea ”This PC” nu va apărea în File Explorer, blocând accesul elevilor la alte fișiere decât cele păstrate în folderul Documents, sau pe Desktop. Microsoft precizează că toate PC-urile vor fi ”susținute din cloud” asta însemnând că toate documentele salvate local vor fi duplicate automat și în spațiul OneDrive.

windows-11-SE

Totodată, aplicațiile vor porni automat în modul maximizat, comportamentul fiind ușor explicat prin faptul că majoritatea PC-urilor create pentru Windows 11 SE vor avea ecrane de 11 inch, sau mai mici.

Noul OS este proiectat pentru administrate cu Windows Autopilot, Intune for Education oferind o soluție simplă și sigură de gestionare cloud, permițând administratorilor IT să implementeze și să gestioneze de oriunde PC-urile cu Windows 11 SE. De asemenea, actualizările pentru aceste PC-uri sunt aplicate în mod silențios și automat, cu reguli care pot fi setate pentru a evita instalarea de actualizări în timpul orelor de clasă.

Microsoft anunță că odată cu noul OS este lansat și un întreg ecosistem pentru acesta, incluzând un laptop Surface SE și PC-uri de la Acer, ASUS, Dell, Dynabook, Fujitsu, HP, JK-IP, Lenovo și Positivo. Deocamdată, oferta de PC-uri pentru educație nu include și modele bazate pe arhitectura ARM.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult