Windows 11 SE ar putea debuta pe cele mai ieftine modele Surface Laptop de la Microsoft

27.10.2021
Windows 11 SE ar putea debuta pe cele mai ieftine modele Surface Laptop de la Microsoft

Microsoft a dezvăluit seria 2021 de portabile Surface în urmă cu câteva săptămâni, la timp pentru a putea fi livrate direct cu Windows 11 preinstalat. Ce nu a precizat Microsoft este că noul OS va avea și o versiune „lite”, numită Windows 11 SE.

Potrivit zvonurilor, Microsoft lucrează la o versiune Surface Laptop substanțial mai ieftină, care să concureze portabilele din gama Chromebook. Identificat cu numele de cod Tenjin, acesta ar putea fi un laptop cu ecran de 11.6 inch (1366×768 pixeli) destinat folosirii în domeniul educației. Livrat într-o carcasă din plastic, acesta vine echipat cu procesor Intel Celeron N4120 și 8GB memorie RAM.

Astfel, în timp ce modelele Surface din gama flagship vor fi livrate cu aceeași versiune Windows 11 disponibilă și utilizatorilor de PC, pentru dispozitivele cu resurse de procesare mai modeste sau anumite probleme de compatibilitate cu tehnologiile de securitate nou introduse Microsoft va livra o ediție Windows 11 cu funcționalitate ușor restrânsă.

Cât despre denumirea Windows 11 SE, aceasta este mai mult o presupunere decât un nume confirmat oficial. Speculațiile privind existența acestei variante pornesc de la controversele iscate în jurul lansării Windows 11. Mai precis, de la cerințele foarte strice pe partea de securitate, care au ridicat numeroasele probleme de compatibilitate, numeroși utilizatori descoperind că laptopurile și PC-urile de generație relativ nouă, create pentru Windows 10, nu pot fi actualizate la Windows 11.

În mod previzibil, soluția propusă de Microsoft privind înlocuirea fizică PC-urilor aproape noi cu unele compatibile Windows 11 a stârnit frustrare în rândul consumatorilor. Între timp, compania americană a revenit la gânduri mai bune, punând la dispoziție și o modalitate de a instala noul OS și pe unele dintre sistemele cu Windows 10 care nu au trecut verificarea de compatibilitate. Însă procedura de urmat nu este tocmai ușoară, iar Microsoft nu garantează pentru funcționarea ireproșabilă a dispozitivelor după migrarea la noul OS. Pentru aceștia, versiunea Windows 11 SE ar putea fi o alternativă mai bună, cu condiția ca Microsoft să nu „ciuntească” prea mult din funcționalitatea oferită celorlalți utilizatori.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult