Microsoft marchează CCleaner ca aplicație potențial nedorită

30.07.2020
Microsoft marchează CCleaner ca aplicație potențial nedorită

Microsoft marchează acum CCleaner, un program popular pentru „curățarea” sistemelor de operare Windows, ca aplicație potențial nedorită (Potentially Unwanted Application/PUP).

Pentru cei care folosesc de multă vreme programul, decizia Microsoft nu este chiar surprinzătoare. Dintr-o aplicație excelentă, CCleaner a devenit una controversată, mai ales după ce a fost achiziționată de Avast în 2017.

Programul colectează date despre utilizatori (fără ca aceștia să poată opri acest lucru) și se actualizează uneori automat la o nouă versiune chiar dacă opțiunea este debifată în setări. Totodată, CCleaner încearcă să îi convingă pe utilizatori să instaleze produse Avast și ale unor parteneri.

Mai mult, CCleaner a fost victima hackerilor în 2017, care au reuşit să infecteze cu malware popularul program, chiar pe site-ul dezvoltatorului Piriform.

Microsoft nu vede cu ochi buni aplicațiile care modifică regiștri în Windows

În 2019, dezvoltatorul Windows a interzis pe forumurile Microsoft Community link-urile către site-ul Piriform, compania care dezvoltă programul. Microsoft crede că aceste aplicații, care promit să curețe sau repare regiștrii, sunt dăunătoare pentru sistemul de operare.

Citește și: Hackerii au inserat articole false în site-uri de știri legitime din Europa de Est

Acum, Windows Defender marchează CCleaner ca „PUA:Win32/CCleaner threat”. Gigantul software nu a oferit prea multe informații legate de această decizie. Microsoft spune însă că toate programele care promovează informații înșelătoare sau inexacte despre regiștrii din Windows pot fi clasificate ca PUP.

Microsoft a transmis, pentru Bleeping Computer, că doar varianta gratuită a CCleaner este marcată ca fiind PUP, deoarece include „oferte” pentru alte produse software.

De cealaltă parte, Piriform crede că aceasta este o eroare și a anunțat că discută cu Microsoft pentru a încerca să rezolve problema.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult