Microsoft marchează CCleaner ca aplicație potențial nedorită

Autor: Adrian Popa 30.07.2020
Microsoft marchează CCleaner ca aplicație potențial nedorită

Microsoft marchează acum CCleaner, un program popular pentru „curățarea” sistemelor de operare Windows, ca aplicație potențial nedorită (Potentially Unwanted Application/PUP).

Pentru cei care folosesc de multă vreme programul, decizia Microsoft nu este chiar surprinzătoare. Dintr-o aplicație excelentă, CCleaner a devenit una controversată, mai ales după ce a fost achiziționată de Avast în 2017.

Programul colectează date despre utilizatori (fără ca aceștia să poată opri acest lucru) și se actualizează uneori automat la o nouă versiune chiar dacă opțiunea este debifată în setări. Totodată, CCleaner încearcă să îi convingă pe utilizatori să instaleze produse Avast și ale unor parteneri.

Mai mult, CCleaner a fost victima hackerilor în 2017, care au reuşit să infecteze cu malware popularul program, chiar pe site-ul dezvoltatorului Piriform.

Microsoft nu vede cu ochi buni aplicațiile care modifică regiștri în Windows

În 2019, dezvoltatorul Windows a interzis pe forumurile Microsoft Community link-urile către site-ul Piriform, compania care dezvoltă programul. Microsoft crede că aceste aplicații, care promit să curețe sau repare regiștrii, sunt dăunătoare pentru sistemul de operare.

Citește și: Hackerii au inserat articole false în site-uri de știri legitime din Europa de Est

Acum, Windows Defender marchează CCleaner ca „PUA:Win32/CCleaner threat”. Gigantul software nu a oferit prea multe informații legate de această decizie. Microsoft spune însă că toate programele care promovează informații înșelătoare sau inexacte despre regiștrii din Windows pot fi clasificate ca PUP.

Microsoft a transmis, pentru Bleeping Computer, că doar varianta gratuită a CCleaner este marcată ca fiind PUP, deoarece include „oferte” pentru alte produse software.

De cealaltă parte, Piriform crede că aceasta este o eroare și a anunțat că discută cu Microsoft pentru a încerca să rezolve problema.