Microsoft nu renunță la versiunea „offline” de Office. Ce noutăți aduce Office 2024 și când va fi lansat

20.03.2024
Microsoft nu renunță la versiunea „offline” de Office. Ce noutăți aduce Office 2024 și când va fi lansat
Foto: Microsoft

Într-o epocă în care fiecare producător de software migrează către modelul serviciilor furnizate în cadrul unui abonament plătit lunar sau anual, un gigant precum Microsoft nu putea face excepție. Spre exemplu, compania livrează aplicațiile tipice suitei Office în cadrul serviciului Microsoft 365, care pune la dispoziția utilizatorilor, pe durata abonamentului, cele mai recente versiuni de Word, Excel, Powerpoint etc., dar și spațiu de stocare generos în cloud-ul OneDrive.

Totuși, Microsoft nu a devenit gigantul care este astăzi prin adoptarea de strategii care îi pot limita extinderea către piețe și clienți noi. Astfel, tocmai pentru utilizatorii care poate nu pot accesa genul acesta de servicii online, Microsoft nu renunță la formatul clasic al suitei Office, anunțându-i următoarea versiune: Office LTSC 2024. Acronimul LTSC reprezintă o prescurtare a termenului Long-Term Servicing Channel, cu alte cuvinte „versiunea pe care o cumperi o singură dată și apoi o poți folosi pe termen lung”.

Ei bine, Office LTSC 2024 va fi disponibil începând din aprilie 2024, sub forma de preview comercial pentru anumiți parteneri, lansarea pentru publicul larg urmând să aibă loc mai târziu în cursul acestui an.

Ce este inclus și ce lipsește din Office 2024

Office LTSC 2024 va include selecția obișnuită de aplicații regăsite în suita Microsoft 365, precum Microsoft Word, Excel, PowerPoint sau Outlook, în cele mai recente versiuni disponibile. Astfel, utilizatorii vor putea profita de pe urma unor funcții noi precum opțiunile de creare de întâlniri din Outlook sau Dynamic Charts and Arrays în Excel. În Office 2024 nu vor fi incluse Microsoft Publisher, aplicație ce va fi retrasă de companie, și nici Microsoft Teams, care va putea fi descărcată separat.

Nu vor fi incluse nici funcțiile bazate pe cloud din Microsoft 365, precum colaborările în timp real, automatizările bazate pe AI din Word, Excel sau PowerPoint sau opțiunile de securitate și back-up disponibile în cloud, Microsoft gândind această soluție drept una capabila să funcționeze offline. Tocmai din acest motiv, nu va putea fi accesat nici Copilot pentru Microsoft 365, la rândul său o funcție ce necesită conectivitate online.

În schimb, Microsoft promite pentru Office LTSC 2024 suport și update-uri pentru nu mai puțin de cinci ani. De asemenea, această noua versiune de Office va continua să funcționeze atât pe Windows, cât și pe MacOS. Mai mult, Office 2024 va funcționa și pe PC-urile echipate cu mai vechiul Windows 10 (cu excepția celor bazate pe procesoare Arm, care vor avea nevoie de Windows 11). Nu în ultimul rând, clienții cu configurații mai vechi, obligați să ruleze versiunile 32-bit ale acestor sisteme de operare, nu trebuie să-și facă griji: Office 2024 va oferi suport atât pentru Windows 64-bit, cât și pentru 32-bit.

Sursa: Microsoft

Urmărește Go4IT.ro pe Google News