Microsoft nu va mai vinde noi licențe de Windows 10, forțând echiparea PC-urilor noi doar cu Windows 11

19.01.2023
Microsoft nu va mai vinde noi licențe de Windows 10, forțând echiparea PC-urilor noi doar cu Windows 11

Exceptând sursele mai mult sau mai puțin dubioase, care încă au pe stoc chei de licență nevândute, utilizatorii care vor să-și echipeze PC-ul nou construit cu o instalare Windows 10 autentică nu se vor mai putea îndrepta către Microsoft, gigantul american oprind vânzările de licențe Windows 10 chiar de la finalul acestei luni.

Strategia folosită și în trecut face parte dintr-un plan stabilit cu mult timp în urmă, pregătind terenul pentru inevitabila retragere a suportului Windows 10. Din fericire, chiar dacă Windows 10 nu va mai fi disponibil pentru download direct de pe serverele Microsoft, iar compania nu va mai vinde chei de licență care să permită activarea acestui OS pe PC-uri noi, capătul de drum pentru această populară versiune de Windows este încă departe. Astfel, Microsoft va continua să livreze actualizări de securitate esențiale, inclusiv semnăturile necesare pentru funcționarea protecției antivirus preinstalate, cel puțin până pe 14 octombrie 2025. În schimb, utilizatorii nu vor mai vedea alte revizii majore de OS, dezvoltarea activă pentru această versiune Windows încetând chiar de finalul acestei luni.

Deși Microsoft face toate eforturile pentru a descuraja noile instalări Windows 10, opusul este valabil pentru utilizatorii care doresc să treacă la succesorul Windows 11, Microsoft oferind o cale de upgrade gratuit și care permite migrarea profilului de utilizator existent, cu tot cu setările aplicațiilor instalate. Având în vedere faptul că până și cea mai ieftină licență Windows 10 Home vine cu prețul (oficial) de 139 dolari, opțiunea de a face în orice moment upgrade gratuit la o ediție echivalentă de Windows 11 vine să reconfirme devotamentul Microsoft față de proprii clienți.

Important de știut, deși utilizatorii de care au ales calea de upgrade la Windows 11 pot reveni la versiunea anterioară de Windows (în limita a 30 de zile, după upgrade), cei care vor achiziționa de acum chei de licență Windows 11 nu le vor putea folosi pentru activarea instalărilor Windows 10 și nici nu vor avea opțiunea de a reveni ulterior la această versiune de OS.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult