Microsoft pregătește o versiune File Explorer cu design complet refăcut

14.01.2023
Microsoft pregătește o versiune File Explorer cu design complet refăcut

Cunoscut anterior sub denumirea Windows Explorer, actualul File Explorer din Windows 11 este mai degrabă un hibrid cu trăsături vechi și noi, nu foarte coerent la partea de interfață și cu performanțe care lasă de dorit în anumite situații.

File Explorer este una dintre funcțiile Windows absolut esențiale, orice modificare în aspectul sau funcționalitatea sa afectând milioane de utilizatori de PC-uri. După mai mulți ani în care a evitat modernizarea acestei componente, Microsoft a inclus cu cea mai recentă versiune Windows 11 și o actualizare File Explorer importană, managerul de fișiere Windows oferind de acum suport pentru tab-uri, la fel ca orice web browser modern. Totuși, în ciuda aparențelor, îmbunătățirile care au vizat aspecte de interfață și funcționalitate au fost mai degrabă superficiale, Microsoft neintervenind prea mult în măruntaiele File Explorer, care a rămas cu destul de mult cod „moștenit” de la vechiul Windows Explorer din Windows 7.

Potrivit informațiilor indiciilor extrase din cele mai recente versiuni Windows 11 Preview distribuite pe canalul Insiders, în codul File Explorer au apărut referințe la un Home page modernizat și îmbunătățiri rezervate panoului lateral. Noul Explorer ar urma să schimbe și nucleul moștenit de la Windows Explorer, cu un design complet modernizat folosind tehnologii XAML și WinUI. Altfel spus, sarcini uzuale precum încărcare și sortarea colecțiilor de fișiere ar trebui să funcționeze cu performanțe mult îmbunătățite.

La suprafață, interfața File Explorer va fi și mai bine armonizată cu designul Windows 11, completând seria de modernizări începută cu retragerea vechiului Control Panel moștenit de la generația Windows NT. Totodată, optimizările pentru ecrane Touch sunt adăugate încă de la etapa de proiectare a interfeței și nu ca adaptări pentru un design existent, garantând o experiență mult mai bună pentru ambele categorii de utilizatori.

Aparent, noul File Explorer va avea și câteva secțiuni noi, precum Activities, Conversations, Shared Status, și Insights. Cel mai probabil, rolul acestora este de a oferi integrare cu suita Microsoft 365 și alte servicii din portofoliul Microsoft.

Toate modernizările pregătite pe partea aspectului vizual urmează să fie contopite în următoarea revizie majoră de Windows 11, așteptată în cursul acestui an.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult