Microsoft readuce în Windows 11 ecranul BSOD cu fundal albastru

16.11.2021
Microsoft readuce în Windows 11 ecranul BSOD cu fundal albastru

Windows 11 a schimbat culoarea faimosului ecran albastru (BSOD) care anunță o eroare majoră, din albastru în negru, Microsoft dorind să-l asorteze cu ecranul de login și shutdown. Nu a fost o idee bună.

Ecranul BSOD reprezintă „coșmarul” oricărui utilizator de PC încă din era Windows 3.1x, fiind asociat cu numeroasele bug-uri atribuite fie sistemului de operare în mod direct, drivere și, desigur, defecte de natură hardware. Sperând poate să facă mai puțin memorabile erorile de tip BSOD, Microsoft a schimbat pentru Windows 11 culoarea de fundal, adăugând în schimb un cod QR redat pe fundal albastru, pe care curioșii al trebui să-l scaneze cu telefonul mobil pentru a afla mai multe informații despre tipul problemei descoperite.

Numai că schimbarea făcută de Microsoft a lovit chiar în scopul erorilor BSOD, reducând șansele ca acestea să fie sesizate ca fiind importante de către utilizatorii PC-urilor, respectiv analizate de responsabilii IT din cadrul companiilor. Astfel, singurul mesaj care ar putea lămuri motivul pentru care PC-ul unui angajat repornește automat la intervale aleatorii ajungea să se confunde cu ecranul de Login, îngreunând depanarea acestuia.

Recunoscând greșeala comisă, Microsoft distribuie deja o actualizare Windows 11 care schimbă afișarea erorilor BSOD înapoi pe fundal albastru, păstrând simbolul 🙁 adăugat încă de pe vremea lui Windows 8.

windows 11 bsod

Microsoft a introdus pentru prima dată erorile BSOD în Windows 3.0, oferind profesioniștilor IT și personalului de asistență o modalitate de a diagnostica defecțiunile hardware și de memorie, după ce renunțarea la vechia interfață MS-DOS bazată pe linie de comandă a ascuns mesajele de sistem relevante. De regulă, erorile de tip BSOD sunt declanșate la apariția unei probleme pe care nucleul Windows nu o poate gestiona, cum ar fi, manifestarea unei erori într-un driver sau componentă de importanță critică a sistemului de operare, cauzată de un bug software sau defect de natură software. Pentru a ajuta procesul de depanare, eroarea BSOD poate fi urmată de salvarea unui pachet de date cu rol de diagnosticare, pe care administratorii IT îl pot analiza pentru a determina ce cauzează blocajele.

Ecranul albastru al morții (BSOD) a făcut de mult timp parte din „experiența” Windows și reprezintă o modalitate facilă pentru utilizatorii finali de a detecta o problemă și de a apela asistența IT.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult