Microsoft SQL Server, disponibil acum şi pentru Linux

08.03.2016
Microsoft SQL Server, disponibil acum şi pentru Linux

Steve Ballmer, pe vremea când încă era CEO Microsoft, compara sistemul de operare Linux cu o formă de „cancer” care infectează orice formă de proprietate intelectuală prin forţa acordului de licenţiere GNU (General Public License ), noţiunea unei colaborări între companie şi lumea open-source părând ceva de neconceput.

Între timp, viziunea lui Steve Ballmer pentru Microsoft s-a concretizat cu un fiasco de proporţii numit Windows 8, obligând fostul CEO să ia în considerare o schimbare de carieră cât mai departe de compania din Redmond.

Revenind la gânduri mai bune, Microsoft a ales să nu mai lege platforma SQL de propriul sistem de operare, oferind şi o versiune pentru Linux a celebrului pachet software. Mai mult, Microsoft colaborează în mod direct cu dezvoltatorii mai multor distribuţii Linux larg răspândite (Red Hat, Canonical – dezvoltatorul Ubuntu), cu scopul de a asigura condiţii optime de compatibilitate şi suport tehnic viitorilor clienţi.

Chiar şi aşa, pachetul SQL Server for Linux nu va fi lansat oficial mai devreme de jumătatea anului 2017, însă companiile interesate au deja la dispoziţie versiuni Preview pe care să experimenteze.

Între timp, actualul CEO Satya Nadella a recunoscut în mod public faptul că Windows nu mai reprezintă de mult centrul universului computaţional, cu atât mai puţin la domeniul server, unde Linux câştigă tot mai mult teren. Astfel, extinderea platformei SQL Server către ecosistemul Linux reprezintă o evoluţie naturală, menită să continue expansiunea Microsoft într-un nou segment de piaţă.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult