Modelele mai vechi de iPad vor putea rula Linux în curând

03.06.2022
Modelele mai vechi de iPad vor putea rula Linux în curând

Dispozitivele Apple se bucură de unul dintre cele mai bune programe de suport software din piață, însă, după 5-6 ani, chiar și acestea rămân fără actualizări software. Din fericire, există acum o comunitate de dezvoltatori care doresc să ofere o nouă viață dispozitivelor abandonate, precum modele de iPad mai vechi. Astfel, cei care dețin modele din 2013 și 2014, precum iPad Air și iPad Air 2, sau modelele mini ale acestora, vor putea în curând să instaleze pe ele Linux în distribuția postmarketOS.

Utilizatorii de iPad vor putea renunța la iOS/iPadOS pentru versiunea postmarketOS Linux

postmarketOS este o versiune de Linux care are la bază distribuția Alpine. Aceasta, așa cum sugerează și numele, este construită pentru a permite dispozitivelor care nu mai primesc suport oficial din partea producătorilor să aibă o viață „post market”, putând să ruleze software mai nou. Linux nu se compară cu iOS sau iPadOS din punct de vedere al aplicațiilor compatibile disponibile în App Store, însă îți oferă libertatea de a accesa hardware-ul fără limite și de a rula software realizat inițial pentru computere.

Compatibilitatea postmarketOS, construit inițial pentru tablete cu Android, a fost realizată de dezvoltatorul Konrad Dybcio și de un entuziast Linux care activează în mediul online sub pseudonimul „quaack723”. Aceștia au folosit vulnerabilitatea checkm8, descoperită în urmă cu câțiva ani, pentru a accesa hardware-ul modelelor de iPad cu procesoare Apple A7 și A8, și pentru a instala noul sistem de operare. Se pare că această metodă ar putea permite rularea sub Linux postmarketOS și pentru modele de smartphone-uri precum iPhone 5S, sau chiar înlocuirea sofwtware-ului original Apple de pe boxa inteligentă HomePod, care folosește același procesor A8.

Am mai văzut anterior diverse proiecte care încercau să pună Android pe iPhone și chiar o distribuție de Linux pentru procesoare ARM care să ruleze pe noile modele MacBook cu procesoare M1. Toate aceste proiecte sunt însă la început și va dura o perioadă până când vor fi complet funcționale. Totuși, este îmbucurător că astfel de proiecte există și că există speranța ca după ce Apple renunță la actualizări pentru aceste modele, va exista totuși o metodă de a le ține în „viață” folosind software open source.

sursa: Ars Technica

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult