Asahi este prima distribuție Linux care poate fi instalată pe computerele Mac cu procesoare M1

21.03.2022
Asahi este prima distribuție Linux care poate fi instalată pe computerele Mac cu procesoare M1

Odată cu debutul procesoarelor M1, bazate pe arhitectură ARM, Apple a vestit și sfârșitul posibilității de a instalat sistem de operare alternative la macOS pe computerele Mac prin intermediul Boot Camp. Cei care folosesc modele MacBook, Mac Mini sau iMac recente, nu pot instala Windows sau Linux prin vechea metodă, dar, se pare că acest lucru nu va rămâne așa pentru mult timp. Chiar dacă Apple nu oferă o metodă oficială pentru instalarea unui alt sistem de operare, există acum posibilitatea de a face acest lucru, iar Asahi Linux este prima distribuție care poate fi instalată pe computerele cu procesoare M1.

Asahi Linux poate fi instalat pe cele mai recente computere Mac

Asahi Linux este primul sistem de operare alternativ pe computerele din ultimele generații de la Apple dar instalarea sa nu este tocmai simplă și nici nu asigură compatibilitate 100% cu toate componentele computerelor. Fiind vorba despre o primă versiune „Alpha” care rulează pe aceste computere, cei care vor alege să o folosească vor trebui să fie conștienți că ceea ce primesc nu este un sistem de operare stabil și nici unul complet.

Pentru instalarea Asahi Linux este necesar un computer Mac cu procesor M1, M1 Pro sau M1 Max (noile Mac Studio nu sunt încă compatibile), cea mai recentă versiune de macOS (12.3 sau mai nouă) și măcar 53 GB spațiu de stocare pentru instalarea sistemului de operare. Instalarea se face pe o partiție separată. Totul se face prin internet, deci este necesară și o conexiune pe care să poți descărca aproximativ 4 GB de date.

Există trei variante de Asahi Linux pentru Mac cu ARM: Linux Desktop, pentru utilizare normală, Linux Minimal, care nu include foarte multe elemente, utilziatorii putând opta să își instaleze pe cont propriu cee ace au nevoie , și UEFI Environment, pentru funcționalitate de bază, care permite și instalarea altor sisteme de operare compatibile. Momentan Asahi Linux este singurul compatibil cu procesoarele M1.

Nu toate componentele funcționează

Există pe site-ul oficial și o listă de componente care funcționează și componente care nu funcționează. Din fericire, majoritatea port-urilor USB pot fi folosite, însă nu la viteză USB3. De asemenea, nu există încă suport pentru procesorul grafic din procesoarele M1, deci primești doar performanță de bază, fără accelerare hardware. Jack-ul de căști nu merge încă pe modelele cu M1 Pro sau Max, în timp ce HDMI-ul funcționează doar pe Mac Mini.

În timp, echipa va lucra pentru a adapta toate componentele computerelor la Asahi Linux, inclusiv TouchBar-ul, funcționalitate Thunderbolt, Bluetooth, GPU, camera web și altele.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult