Motivul pentru alegerea numelui Windows 10 explicat neoficial

Motivul pentru alegerea numelui Windows 10 explicat neoficial

Mulţi au fost derutaţi după anunţul Microsoft de marţi, care a confirmat că numele noului sistem de operare al companiei este Windows 10. Microsoft a trecut peste versiunea 9 fără să ofere prea multe explicaţii, însă noi informaţii neconfirmate în mod oficial pot explica motivaţia din spatele acestei decizii.

Aparent, problema lansării unui sistem de operare cu numele Windows 9 are rădăcinile în anii 90, când Microsoft a lansat două variante de Windows care includeau cifra 9 în nume: 95 şi 98. Întrucât multe aplicaţii din acea vreme erau realizate cu suport pentru ambele versiuni, iar unele încă sunt folosite şi în zilele noastre, programatorii au inclus un cod care să verifice versiunea de Windows utilizată.

Problema apare în momentul în care aceştia au ales să verifice doar dacă numele include textul „Windows 9”, lucru care ar crea probleme de compatibilitate cu o nouă versiune cu această cifră la final.

if(version.StartsWith(„Windows 9”))
 
{ /* 95 and 98 */ } else {

Aceste informaţii au apărut mai întâi pe reddit, unde un utilizator care susţine că este programator la Microsoft a confirmat acest lucru, însă şi alţi dezvoltatori de aplicaţii au venit cu explicaţii similare pe Twitter. Microsoft a evitat să răspundă direct întrebărilor despre nume, oferind replici de PR precum „este atât de diferit încât versiunea 9 nu era de ajuns pentru a descrie avansul tehnologic”.

Oricare ar fi motivul real, cu siguranţă numele noului sistem de operare a stârnit mai multe discuţii în mediul online decât ar fi putut aduce „Windows  9”. Microsoft s-a ţinut însă de promisiune şi a lansat spre download varianta Technical Preview a lui Windows 10 spre download, în variante 32 şi 64-bit. Mai multe detalii despre noul sistem de operare vom primi în prima parte a lui 2015, urmând ca spre finalul anului următor să putem cumpăra versiunea finală a noului Windows

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult