Windows 10 anunţat ca un sistem de operare universal

Windows 10 anunţat ca un sistem de operare universal

Microsoft a anunţat în această seară, în cadrul unui eveniment care a avut loc în San Francisco, Windows 10. Da, aţi citit corect, sistemul de operare Windows sare peste versiunea 9 direct la cea de-a zecea şi este exact ceea ce a fost descris de Satya Nadella în cursul acestei veri: un software universal, care poate rula pe o plajă mare de dispozitive, de la telefoane mobile la tablete, PC-uri şi console Xbox.

Windows 10 va oferi un singur magazin de aplicaţii, disponibil pe toate aceste dispozitive, iar software-ul cumpărat va rula nativ pe toate. Microsoft promite compatibilitate cu dispozitive care dispun de ecrane de la 4 la 80 de inci şi a sugerat că serviciul cloud Azure va rula tot pe o variantă de Windows 10. Aparent interfaţa va fi adaptată automat în funcţie de tipul dispozitivului.

Prima ţintă a noului sistem de operare este segmentul enterprise. Microsoft a investit mult timp pentru a face Windows 10 compatibil cu sistemele şi aplicaţiile folosite astăzi, asigurând o tranziţie mai uşoară de la vechile variante de Windows. Se pare că unul dintre obiectivele companiei a fost să separe segmentul business de consumer, oferind funcţionalitate dedicată pentru fiecare tip de client. Clienţii care vor folosi Windows 10 în afaceri vor putea să aibă acces la un magazin de aplicaţii diferit, personalizat după nevoi.

Meniul de Start s-a întors. După cum era de aşteptat, atunci când apeşi pe logo-ul Windows, apare un meniu în partea stângă a ecranului, care oferă o combinaţie de funcţionalitate din Windows 7 şi 8. În partea stângă a meniului se găsesc scurtături pentru aplicaţii, foldere şi meniuri preferate, iar în partea din dreapta găsim o interfaţă foarte similară cu Modern UI. Aici se găsesc aplicaţiile care dispun de LiveTiles, care pot funcţiona asemeni unor widget-uri atunci când nu sunt pornite. Compania a recunoscut că doreşte să atragă astfel publicul care preferă interfaţa din Windows 7, dar în acelaşi timp să le şi îmbunătăţească experienţa de utilizare. Funcţia de căutare universală nu a dispărut, însă acum poate oferi şi rezultate web furnizate de Bing.

Aplicaţiile din Store sunt numite acum „universale” şi nu mai rulează exclusiv în fullscreen, asemeni Windows 8. Acestea sunt pornite în fereastră, iar dimensiunea lor poate fi modificată. Pentru manevrarea mai uşoară a ferestrelor multiple, Windows 10 o funcţie prezentă şi în Windows 7: Snap View. Se pare că toate aceste schimbări faţă de varianta precedentă a sistemului de operare au fost realizate pentru a încuraja utilizarea unui mouse şi a unei tastaturi.

Şi că tot vorbim despre multitasking, Microsoft a integrat o nouă funcţie în Windows 10: Task View. Aceasta este reprezentată de un nou buton pe taskbar, care odată apăsat afişează pe ecran toate aplicaţiile pornite şi oferă acces rapid la oricare dintre acestea. De asemenea, Windows 10 dispune de mai multe desktop-uri virtuale. Task view pare să fie foarte asemănător cu Mission Control din Mac OS X. În viziunea Microsoft, acesta alături de Snap Assist (posibilitatea de a „parca” o aplicaţie într-o parte a ecranului) vor îmbunătăţi experienţa utilizatorilor care lucrează cu multe aplicaţii simultan. Ca un mic bonus, pentru adevăraţii power useri, noul Command Prompt, care arată aproape identic faţă de cel vechi, oferă acum posibilitatea de a lipi text folosind vechea combinaţie de taste CTRL+V.

Meniul Charms din Windows 8 nu a dispărut şi este în continuare prezent pentru cei care dispun de dispozitive cu ecrane tactile. Funcţiile avansate vor fi accesibile şi prin gesturi. O glisare de la stanga la dreapta va aduce în prim-plan un Task View cu butoane mai mari, mai prietenoase pentru utilizarea cu degetul. De asemenea, funcţionalitatea „continuum” va adapta interfaţa sistemului de operare în funcţie de metoda de control aleasă. Atunci când apeşi pe Start cu degetul, apare un meniu de Start extins, foarte puţin diferit faţă de ceea ce oferă Windows 8 în Modern UI.

Începând de mâine, 1 octombrie, Microsoft va oferi spre download o variantă numită Technical Preview, destinată laptop-urilor şi PC-urilor desktop în programul Windows Insider.  Acesta este destinat însă utilizatorilor avansaţi, dispuşi să ofere feedback şi care nu se sperie de erori, bug-uri sau alte probleme ce pot apărea. Compania doreşte să creeze un produs care să fie pe placul tuturor şi va lua în considerare sugestiile şi criticile aduse de cei care îl vor testa.

Evenimentul din această seară a fost dedicat în primul rând anunţului Windows 10, însă a fost clar orientat spre segmentul de piaţă enterprise. Microsoft a promis o nouă conferinţă care va avea loc în cadrul evenimentului Build din 2015, în care va prezenta şi varianta pentru consumatori, alături de o discuţie mai amplă despre aplicaţiile universale. Se pare că lansarea Windows 10 este pregătită cândva spre finalul lui 2015 şi nu au fost oferite detalii despre preţ sau despre programe de upgrade.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult