Numărul telefoanelor cu Android care nu mai primesc actualizări de securitate este uriaș

30.09.2020
Numărul telefoanelor cu Android care nu mai primesc actualizări de securitate este uriaș
Foto: Pixabay

Peste un miliard de dispozitive cu sistem de operare Android nu mai primesc actualizări de securitate, potrivit organizației britanice de protecție a consumatorilor Which?. Astfel, aceste dispozitive sunt expuse la atacuri informatice.

Producătorii de telefoane cu Android oferă de obicei timp de maxim trei ani aceste actualizări. Potrivit Which?, două din cinci dispozitive aflate în uz la nivel mondial și care folosesc acest sistem de operare nu mai primesc „actualizări vitale de securitate” de la Google.

STUDIU: Routerele din casele oamenilor sunt un dezastru la capitolul securitate

În acest moment primesc patch-urile doar versiunile de Android 11, 10, 9 și 8.

Which? estimează că puțin peste 42% dintre dispozitivele aflate în uz la nivel mondial folosesc Android 6 sau o versiune mai veche a platformei.

Smartphone-uri vechi cu Android, compromise cu succes

Experții organizației au încercat să infecteze cu malware mai multe modele vechi de telefoane, printre care: Motorola X, Samsung Galaxy A5, Sony Xperia Z2, LG/Google Nexus 5 și Galaxy S6. În fiecare caz au avut succes. În unele cazuri au reușit să compromită telefoanele cu mai multe tipuri de atacuri.

„Este îngrijorător că dispozitive Android scumpe pierd atât de repede suportul de securitate”, a declarat Kate Bevan, editor la Which?.

Un hacker alb a cerut bani pentru a reda controlul asupra unui aparat de cafea

Ea crede că Google și partenerii săi trebuie să își informeze mai bine clienții în legătură cu ceea ce se întâmplă după ce dispozitivele nu mai primesc actualizări.

Ce sfaturi le dă Wich? celor cu telefoane vechi:

– Să descarce actualizări doar din magazinul virtual Google Play, unde există un nivel de securitate destul de ridicat.
– Să fie atenți la tentativele de phishing prin SMS, care ar putea exploata vulnerabilitățile din software-ul telefoanelor.
– Să facă backup-uri/copii de siguranță ale datelor frecvente (de preferat pe un suport fizic și în cloud) în eventualitatea în care pierd accesul la date, de exemplu în urma unui atac de tip ransomware.
– Să instaleze o aplicație antivirus de la un producător cu reputație bună.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult