Organizație: Electrocasnicele inteligente au o mare problemă

08.06.2020
Organizație: Electrocasnicele inteligente au o mare problemă

Un studiu realizat de organizația britanică Wich? arată că electrocasnicele inteligente au o mare problemă: suportul software oferit de producători lipsește sau este oferit pentru o perioadă scurtă. Asta deși aceste dispozitive costă semnificativ mai mult decât rudele lor „dumb”, transmite The Register.

De exemplu, în Marea Britanie un frigider smart costă în medie cu 855 de lire sterline mai mult decât unul normal, iar o mașină de spălat inteligentă cu 260 de lire mai mult.

Perioadele în care producătorii oferă actualizări software variază mult. Beko promite până la 10 ani de suport software, iar Samsung doar doi. Pe de altă parte, LG oferă actualizări „la nevoie”.

Am și un exemplu personal. Dețin un espressor inteligent Nespresso Expert de aproximativ trei ani. În această perioadă dispozitivul nu a primit niciodată un update firmware, deși are uneori probleme de funcționare.

Un singur producător analizat de Wich?, Miele, garantează actualizări software timp de 10 ani de la lansarea unui model. Aceasta este, însă, o companie care oferă produse premium, așa că era oarecum de așteptat să aibă o asemenea politică.

Frigiderul tău inteligent ar putea participa la atacuri DDoS

Potrivit Wich?, un frigider obișnuit este folosit, în medie, 11 ani. În cazul modelelor inteligente durata medie de viață ar putea fi mult mai redusă, din cauza complexității lor. Mai mult, aceste dispozitive conectate la internet sunt expuse la atacuri informatice, fapt care face și mai necesară actualizarea lor frecventă. Frigiderele și mașinile de spălat smart pot deveni boți în rețele botnet.

Rețeaua Mirai era alcătuită, de exemplu, din routere compromise și din camere video IP. Aceasta a fost folosită în unele dintre cele mai mari și destructive atacuri de tip DDoS. Distributed Denial of Service este un atac de tip DoS în care multiple sisteme compromise sunt utilizate pentru a bloca un sistem printr-un număr foarte mare de cereri false.

Foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI:

SunnyFive este o fereastră inteligentă care stimulează producția de vitamina D

Un plasture inteligent îi va ajuta pe oameni să mănânce sănătos

Toaleta inteligentă cu recunoaștere dorsală a fost inventată la Universitatea Stanford

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult