O actualizare Windows 10 a stricat utilitarul ChkDsk

22.12.2020
O actualizare Windows 10 a stricat utilitarul ChkDsk

Declanșat automat sau la cerere, pentru remedierea erorilor care țin de stocarea fișierelor, utilitarul ChkDsk poate lăsa nefuncțională partiția de sistem, dacă Windows 10 a primit actualizarea numită KB4592438.

Problema confirmată și de Microsoft a apărut începând cu data de 8 decembrie, la scurt timp după ce actualizarea mai sus menționată a fost distribuită prin intermediul Windows Update.

Concret, atunci când utilizatorii rulează chkdsk c: / f (opțiunea care forțează corectarea imediată a erorilor descoperite) computerul se blochează cu ecran albastru. Încercarea de pornire a PC-ului este oprită cu un mesaj de eroare NTFS Stop-Error, partiția supusă „corecției” rămânând inaccesibilă.

Windows 10 ChkDsk, calea spre dezastru

Având în vedere faptul că utilitarul ChkDsk poate fi declanșat și spontan, spre exemplu, în urma unei opriri sau restart neplanificat al PC-ului, este posibil ca numărul utilizatorilor afectați să fie de fapt mult mai mare.

Potrivit declarației oficiale publicată de Microsoft, problema este deja rezolvată, o nouă actualizare care elimină acest bug fiind distribuită prin Windows Update, înlocuind patch-ul anterior.

Totuși, celor care au rămas deja cu PC-ul nefuncțional, Microsoft le oferă și un remediu manual:

PC-ul ar trebui să pornească automat în modul Recovery Console după câteva încercări nereușite de restart. Folosește butonul Advanced options și apoi Command Prompt, unte tastezi chkdsk / f. Aștepți finalizarea scanării automate, după care tastezi exit. După această operațiune, Windows 10 ar trebui să pornească normal.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult