Opera GX, lansat și în versiuni de Android și iOS

21.05.2021
Opera GX, lansat și în versiuni de Android și iOS

Opera a lansat Opera GX, primul browser de internet „pentru gaming” în anul 2019. Problema este că gamerii consacrații nu folosesc browserul web pentru distracție, ci Steam, sau alte platforme software dedicate.

Industria de gaming s-a dezvoltat foarte mult în ultimii ani, iar multe companii au anticipat potenţialul pieţei, lansând diverse accesorii orientate special către publicul pasionat de jocuri video. Avem acum mouşi şi tastaturi speciale pentru gaming, componente cu luminiţe RGB, scaune de gaming, monitoare de gaming şi chiar birouri de gaming.

Opera, compania din spatele browser-ului de internet cu acelaşi nume, a considerat că există o nişă încă neexploatată: browser-ul de gaming. Aparent, inovația prezentată utilizatorilor de PC a avut de ajuns de mult succes pentru a merita o continuare.

Opera GX este o versiune alternativă a popularului browser de internet Opera, optimizată pentru a consuma mai puţine resurse în timpul sesiunilor de gaming. Ca și browser de gaming, Opera GX oferă multiple opțiuni de control folosind butoanele dedicate în mod normal pentru gaming, dar și setări care permit ajustarea cantității de memorie RAM sau de putere de procesare alocată pentru jocuri. Aceste setări se realizează din GX Control, un panou de comandă dedicat.

Pentru a nu complica în mod inutil lucrurile, browser-ul vine doar cu funcţiile de bază, necesare unei experienţe rapide, fără extensii şi elemente care nu sunt absolut necesare și ar putea consuma resurse în plus.

opera gx

La nivel de interfaţă, Opera GX s-a inspirat din alte produse de gaming, oferind culori personalizabile, o temă întunecată şi suport pentru fundaluri de ecran. La nivel de funcţionalitate, majoritatea capabilităţilor din Opera sunt disponibile, însă unele sunt complet opţionale. Browser-ul oferă în continuare suport pentru extensii şi scurtături către aplicaţiile de chat de pe bara din stânga precum WhatsApp, Facebook Messenger sau Telegram şi integrează sistemul automat de blocare al reclamelor Opera.

Deși adresează o nisă foarte specializată, Opera pare că a găsit formula spre succes. Chiar dacă Opera GX nu concurează rivalul Chrome în mod direct, browserul web a depășit 9 milioane de utilizatori\ activi lunar pe Windows și Mac. Acest lucru marchează un salt de 190% față de anul precedent, potrivit companiei. Browserul dedicat pentru jocuri a crescut și a devenit cel mai mare server tehnologic de pe Discord, cu 285.000 de membri.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult