Opera implementează NoCoin, un „adblock” impotriva site-urilor care minează criptomonede

26.12.2017
Opera implementează NoCoin, un „adblock” impotriva site-urilor care minează criptomonede

Browser-ul Opera continuă să meargă într-o direcţie diferită faţă de Chrome, Firefox şi Edge, alegând să integreze funcţii speciale fără să fie nevoie de accesarea lor prin intermediul extensiilor. Cea mai nouă capabilitate specială după integrarea unui VPN este un sistem de protecţie împotriva site-urilor care folosesc resursele vizitatorilor pentru a „mina” criptomonede pe ascuns numită „No Coin”. Aceasta va proteja utilizatorii de o practică foarte utilizată în ultima vreme pe site-uri mai puţin reputabile.

În ultimele câteva luni, anumite site-uri, în special din domeniul pornografiei sau a pirateriei, folosesc resursele computerelor utilizatorilor pentru a mina Bitcoin, Ethereum, sau orice altă monedă virtuală populară în acest moment. Atunci când vizitezi site-ul, procesorul este folosit la maximum, lucru care poate duce la îngreunarea întregului sistem, cât şi la un consum de curent mult mai mare (cei care folosesc laptop-uri pe baterie probabil ca sunt cei mai dezavantajaţi în această situaţie).

Soluţia Opera va fi accesibilă începând cu versiunea 50 a browser-ului şi va fi bine marcată în setări. Cei care nu vor ca site-urile să folosească resursele computerelor lor pentru a mina criptomonede, vor putea bifa „protecţia” din browser şi vor putea apoi să navigheze liniştiţi pe internet. NoCoin este o opţiune integrată în sistemul de adblock din Opera, deci poate funcţiona fără probleme şi cu alte sisteme de blocare a unor script-uri care urmăresc utilizatorul, sau care îngreunează navigarea obişnuită.

Opera 50 este disponibil pentru download de pe site-ul oficial chiar acum în variantă beta, urmând ca o variantă finală să se lanseze în viitorul apropiat. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult