Oppo promite patru ani de actualizări ColorOS pentru modelele flagship

20.12.2022
Oppo promite patru ani de actualizări ColorOS pentru modelele flagship

Subiectul actualizărilor software a fost și rămâne unul foarte important pentru utilizatorii de dispozitive Android, întrucât deși multe telefoane se vând la aceleași prețuri și au specificații similare, doar unele primesc și actualizări de software pe termen lung. În ultimii câțiva ani, situația s-a mai îmbunătățit, datorită eforturilor Google, dar și partenerilor săi, de a veni cu actualizări mai rapide și pe perioade mai lungi, însă Samsung a fost deschizătorul de drumuri, care a promis până la cinci ani de actualizări. Oppo vine acum din urmă și încearcă să ofere ceva similar, însă felul în care a anunțat acest lucru sugerează că nu este obligatoriu vorba despre actualizări de sistem.

Telefoanele Oppo din gama Find X vor primi suport software extins

Oppo deja oferea trei actualizări de sistem pe telefoanele sale high-end și patru ani de actualizări de securitate, însă compania anunță acum extinderea la patru ani. Este vorba, evident despre dispozitivele din seria Find X, restul modelelor fiind pe un alt ciclu de actualizări.

Aceste dispozitive vor primi însă „patru ani de actualizări de ColorOS”, ceea ce sugerează că indiferent dacă și baza ColorOS va fi sau nu bazată pe un nou Android, compania tot va lansa un nou update în fiecare an. Această strategie este urmată inclusiv de Xiaomi, care, deși oferă pe anumite telefoane cele mai recente variante de Android, pe altele nu actualizează decât interfața MIUI, păstrând baza pe versiunea veche de Android.

Acum contează foarte mult și cât din noul Android poate fi experimentat pe telefoanele companiilor. Dacă Google va continua în direcția ultimilor ani, unde actualizările anuale sunt minore, nu prea contează dacă ai sau nu cea mai recentă variantă. Majoritatea funcțiilor speciale ale telefoanelor încep să se mute însă la producători, care an de an aduc modificări de interfață, dar și noi capabilități, în special din zona AI.

Este foarte posibil însă ca această formulare să fie aleasă pentru a acoperi cât mai multe teritorii cu un singur anunț. Asta pentru că în China nu există „Android curat”, ci doar implementări ale companiilor, precum ColorOS și MIUI, fiecare cu magazinul propriu de aplicații și servicii. În afara Chinei, fiecare update major a venit alături de o nouă versiune de Android de la Google.

Cert este că producătorii de telefoane cu Android încep să ofere o atenție mai mare actualizărilor de sistem, lucru care va permite utilizatorilor să folosească telefoanele în siguranță și cu acces la cele mai noi funcții pe perioade mai lungi. În timp ce Oppo și Samsung promit patru ani de suport software de acest gen, Google oferă pe Pixel în continuare doar trei actualizări de sistem.

sursa: Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult