Pantone cere un abonament mai scump decât Photoshop pentru acces la culorile sale în… Photoshop

02.11.2022
Pantone cere un abonament mai scump decât Photoshop pentru acces la culorile sale în... Photoshop

Photoshop este aplicația standard folosită în zona de creativitate pe partea de fotografie și design în toată industria, iar Pantone este considerată autoritatea în materie de culori la nivel mondial. Astfel, faptul că utilizatorii de Photoshop puteau folosi culorile standard de la Pantone direct în creațiile lor, făcea totul mult mai ușor. Se pare însă că Pantone a considerat că această funcționalitate poate fi o nouă sursă de venit și a introdus necesitatea unui abonament separat de cel la Photoshop pentru acces la paletarul său virtual de culori.

Utilizatorii de Photoshop vor trebui să plătească 15 euro pentru acces la culorile Pantone

Adobe și Pantone anunțaseră că acest moment va veni cândva în 2022, dar momentul a tot fost amânat. Se pare însă că, de acum, cei care doresc să folosească culorile Pantone în Photoshop vor trebui să plătească un abonament separat de cel pe care îl percepe deja Adobe pentru acces la aplicația de creație. Pantone consideră că accesul la culorile sale necesită un abonament lunar de 15 euro (sau 90 pe an), care trebuie cumpărat direct de la companie. Culorile sunt apoi accesate prin intermediul unui plugin care se instalează și funcționează prin intermediul Adobe Exchange.

În mod normal, lipsa compatibilității cu aplicația originală Pantone nu ar fi o problemă, întrucât baza de date de culori este doar o colecție de cifre și numere, care trimit către o nuanță unică. Aceste valori pot fi găsite online și pot fi în continuare folosite și fără acel plugin. Desigur, ritmul de muncă ar fi afectat. Problema adevărată este că toți cei care foloseau culorile Pantone gratuit până acum prin intermediul plugin-ului și care nu au acum un abonament activ pentru culori, s-au trezit cu vechile fișiere corupte. Practic, toate culorile Pantone din fișierele Photoshop, InDesign sau Illustrator au fost înlocuite cu negru.

Se pare că există câteva metode complicate prin care poți recupera acele proiecte chiar și fără să plătești noul abonament, dar acestea nu sunt accesibile tuturor. Unele fișiere par a fi însă corupte fără posibilitatea de recuperare. Pantone spune că instalarea extensiei Pantone Connect rezolvă această problemă, dar unii utilizatori spun că nu funcționează.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult