Platforma Android la început de 2018: Android Oreo creşte încet, versiunile vechi încep să dispară

09.01.2018
Platforma Android la început de 2018: Android Oreo creşte încet, versiunile vechi încep să dispară

Primul sondaj din 2018 pentru platforma Android nu vine cu veşti foarte bune pentru cea mai nouă versiune de Android. În timp ce Oreo a înregistrat o mică creştere, aceasta este în continuare foarte mică, chiar şi în comparaţie cu versiuni anterioare la o distanţă similară de momentul lansării. Dezvoltatorii de hardware nu par să adopte foarte repede noul Android 8, în timp ce mulţi încă lansează smartphone-uri de top cu Android 7.1.1.

În topul pe luna ianuarie, Android Marshmallow rămâne pe primul loc fiind instalat pe 28,6% din dispozitivele active. Locul doi este ocupat de Nougat, versiunea precedentă, cu 26,3% din piaţă, o veste bună, având în vedere că şi adopţia sa a fost destul de înceată anul trecut. Locul trei este însă ocupat de Lollipop cu 25,1 % din total. Având în vedere că aceste trei variante sunt şi cele mai recente înainte de Oreo, iar fiecare are cam un sfert din total, Am ajuns într-un punct în care platforma Android chiar se poate lăuda că este destul de modernă în comparaţie cu anii precedenţi, când Android KitKat era la putere.

Ultimele locuri sunt ocupate de Android 4.4 KitKat cu 12,8%, Jelly Bean cu 5,6%, Android Oreo pe locul şase cu 0,7% şi la final Ice Cram Sandwich cu 0,5% şi Gingerbread cu 0,4%. Probabil că în următoarele luni, în special după Mobile World Congress, Android 8.0 şi 8.1 Oreo vor urca cel puţin o treaptă în acest top, în ciuda faptului că la scurt timp după acest eveniment urmează să fie anunţată următoarea versiune de Android importantă, eveniment care va avea loc în cadrul Google I/O, în această primăvară.

Având în vedere că există deja mai multe iniţiative din partea dezvoltatorilor hardware să aducă Oreo pe modelele deja lansate, această variantă nu are altă traiectorie decât în sus, iar singurul care va avea de suferit va fi Nougat, întrucât telefoanele care încă sunt pe Lollipop şi Marshmallow probabil că nu vor mai primi actualizări noi în 2018. Aceste versiuni vor fi însă de asemenea în scădere, întrucât utilizatorii de dispozitive mai vechi se vor orienta către telefoane noi, care vor veni probabil cu Oreo pre-instalat.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult