Plugin-ul Adobe Flash „trăiește” în China. La ce riscuri te expui dacă îl folosești

27.02.2021
Plugin-ul Adobe Flash „trăiește” în China. La ce riscuri te expui dacă îl folosești

Deși tehnologia Adobe Flash a fost oficial abandonată la finalul anului 2020, în China există atât de multe sisteme informatice care se bazează pe plugin-ul Flash Player pentru a funcționa, încât restabilirea acestuia era practic inevitabilă.

Spre exemplu, dezactivarea plugin-ului Flash oficial a blocat până și activitățile unui operator feroviar, care nu a mai putut administra cursele programate.

Experții în securitate avertizează că plugin-ul Flash chinezesc instalează componente adware și poate deschide ferestre web pentru afișarea de reclame nesolicitate.

În prezent, versiunea chineză a plugin-ului Flash Player este disponibilă doar prin flash.cn, un siteadministrat de o companie numită Zhong Cheng Network, singura entitate autorizată de Adobe să distribuie Flash în China. Însă recunoașterea acordată de Adobe nu garantează automat că software-ul oferit este lipsit de orice riscuri.

Adobe Flash China

Potrivit unui raport publicat la începutul acestei luni de Minerva Labs versiunea chineză Flash Player ridică mai multe alerte de securitate. Deși aplicația instalează într-adevăr o versiune validă a plugin-ului Flash, în paralel sunt activate și alte rutine, vizând descărcarea și instalarea de software adițional. Mai precis, aplicația descarcă și activează nt.dll, un fișier asociat procesului FlashHelperService.exe, care va deschide ferestre web la intervale de timp regulate, afișând diverse site-uri cu conținut publicitar și reclame pop-up.

Această problemă nu ar trebui să afecteze utilizatorii occidentali, versiunea Flash descărcată de pe flash.cn fiind configurată pentru a nu funcționa pe sistemele din afara Chinei. Totuși, asta nu exclude posibilitatea instalării elementelor adware și compromiterea securității sistemelor / rețelelor, pentru cei care decid să încerce aplicația oferită pentru download.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult