Presa online trece la jurnalismul robotizat, înlocuind redactorii cu software specializat

20.10.2015
Presa online trece la jurnalismul robotizat, înlocuind redactorii cu software specializat

Sub pretextul reducerii de costuri, mai multe agenţii de ştiri printre care Associated Press şi Yahoo au înlocuit deja o parte dintre redactori cu software specializat, capabil să genereze articole în mod automat folosind date în formă brută şi tehnologii de sintetizare a limbajului natural, gata de publicat cu minime intervenţii din partea personalului uman.

Presa online trece la jurnalismul robotizat, înlocuind o parte dintre redactori cu software specializat

Tehnologia Automated Insights acoperă cu succes subiecte din domeniul financiar – creând rezumate uşor de citit pe baza datelor despre câştigurile trimestriale şi alte ştiri în care sunt prezentate date statistice. Similar, pot fi automatizate ştirile despre clasamentele din sport, argumentând  performanţele jucătorilor şi rezultatele meciurilor folosind limbaj natural, ca şi cum informaţia ar fi prezentată de un comentator sportiv.

Aflată până acum la fază de testare internă, platforma Wordsmith este de acum deschisă şi altor publicaţii care se pot abona pentru folosirea versiunii Beta, urmând ca debutul oficial să aibă loc în perioada lunii ianuarie 2016.

Adresată, pentru început, vorbitorilor de limba engleză, platforma Wordsmith lucrează cu seturi de date încărcate în fişiere CSV (o varianţie a tabelelor Microsoft Excell), expunând detaliile proiectului respectiv. Pot fi create mai multe fire narative pe baza aceluiaşi subiect, software-ul construind în mod automat structura de bază a stirii de publicat, substituind cuvinte cheie cu variabilele furnizate în fişierul CSV. La final, tehnologiile pentru procesarea limbajului natural pun totul în ordine logică, asigurând că materialul rezultat este într-o formă uşor de citit.

Principalul atu al platformei Wordsmith este modul în care permite ramificarea textului rezultat, condiţionând adăugarea/modificarea anumitor cuvinte, fraze au secţiuni întregi pe baza datelor disponibile. Spre exemplu, un televizor este considerat ˝mare˝, ˝masiv˝, sau ˝obişnuit˝ în funcţie de diagonala ecranului. Dacă o companie ratează estimările de piaţă cu 1.2 milioane dolari, software-ul va descrie evenimentul ca pe un ˝eşec masiv˝, ˝un mic sughiţ˝ sau cu totul altceva, în funcţie de datele şi limitele impuse. Frazele deja ramificate pe baza datelor furnizate pot fi ramificate din nou, crescând complexitatea materialului rezultat. Opţional, administratorul publicaţiei poate opta pentru alegerea aleatorie a formulărilor folosite, astfel încât ştirile rezultate să dea impresia de varietate, mascând faptul că sunt generate în virtutea unor algoritmi software.

Flexibilitatea platformei Wordsmith permite definirea de şabloane care să respecte întocmai standardele editoriale ale publicaţiei respective, spre exemplu folosind o abordare de can-can pentru publicaţiile din categoria ˝junk„, sau mai sobră pentru un ziar de business sau portal de ştiri. Odată obţinut, şablonul nu trebuie decât alimentat cu informaţii pentru a genera noi articole de publicat. Spre exemplu, cei de la Associated Press au publicat deja peste 3000 de rapoarte financiare folosind propria versiune personalizată a platformei Wordsmith.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult