Principalele funcții pe care Apple le-a copiat de la Android în iOS 14

23.06.2020
Principalele funcții pe care Apple le-a copiat de la Android în iOS 14

Anunțul iOS 14 a evidențiat multe funcții noi pentru utilizatorii de iPhone, însă cei care folosesc telefoane cu Android nu au văzut nimic cu adevărat nou în prezentarea Apple de la WWDC 2020. Practic, majoritatea noutăților din iOS 14 sunt funcții pe care telefoanele cu Android le au de foarte mulți ani. Unele sunt chiar funcții prezente încă de la începutul platformei. Iată care sunt cele mai importante funcții care de la Google au „inspirat” Apple să dezvolte iOS 14.

iOS 14 primește widget-uri ca pe Android

iphone compatibil ios 14

Apple oferă un soi de widget-uri în ecranul secundar încă de la iOS 10, însă acestea erau deseori ascunse, iar mulți utilizatori nu le foloseau. Organizarea doar pe verticală și faptul că nu erau pe ecranul principal le făcea greu de utilizat. Astfel, Apple adoptă acum ideea de widget-uri pe ecranul principal, cu diverse dimensiuni și forme, putând integra aceste căsuțe între pictogramele cu aplicații.

Această capabilitate este prezentă pe Android de când există sistemul de operare, cel mai cunoscut și mai popular widget fiind chiar căsuța de căutare Google, prezentă pe majoritatea telefoanelor cu Android.

App Library: un alt fel de a spune App Drawer

Majoritatea telefoanelor cu Android nu țin toate aplicațiile pe ecranul principal. Acestea țin întreaga colecție de aplicații într-un „sertar” virtual. Pe ecranul principal ai astfel doar aplicațiile uzuale. iOS a mers până acum în direcția opusă. Se pare însă că aglomerarea de pe diverse pagini ale sistemului de operare au dus la necesitatea unei astfel de funcții

app library

App Library nu este însă organizat alfabetic, precum sertarul de la Google. App Library grupează aplicațiile în funcție de categoria din care fac parte. De asemenea, în partea de sus există și două categorii generate automat. Sugestii de aplicații, în funcție de obiceiurile de utilizare, cât și aplicațiile recent instalate. Rămâne de văzut cât de simplu de utilizat va fi noul sertar de la Apple.

Setarea aplicațiilor implicite pentru browser și e-mail: cea mai importantă funcție din iOS 14 „copiată” de la Android

După 13 ani de la lansarea modelului iPhone original, Apple permite în sfârșit utilizarea altor aplicații implicite pentru browsing și e-mail. Utilizatorii de iPhone s-au obișnuit ca toate link-urile să fie deschise în Safari și ca toate aplicațiile care permit trimiterea unui e-mail prin intermediul unui link să deschidă automat compunerea de mesaje din aplicația „Mail” de la Apple.

De acum înainte vom putea folosi Chrome, Gmail sau oricare alte aplicații preferate pentru aceste funcții.

Picture-in-Picture: o mult așteptată în iOS 14, disponibilă de mult pe Android

Apple permite acum afișarea clipurilor video din anumite aplicații deasupra altor aplicații. Astfel, poți face anumite activități de productivitate pe telefon, în timp ce continui să te uiți la clipuri video. De altfel, această funcție permite chiar și redarea în fundal a sunetului, fără a avea video în prim-plan.

Această capabilitate este disponibilă de câțiva ani buni și pe telefoanele cu Android. De altfel, inclusiv Apple oferea această capabilitate pe tabletele iPad, omisiunea ei de pe iPhone fiind ciudată.

Recunoaștere a vocii pe dispozitiv și traducere

Siri a primit niște upgrade-uri importante în iOS 14. Asistenta virtuală va putea fi folosită pentru dictare cu procesare direct pe dispozitiv, oferind astfel o capabilitate mai rapidă pentru astfel de funcții. Această funcție permite acum și traducerea a 12 limbi direct pe dispozitiv, fără a fi necesară o conexiune la internet. Seamănă „puțin” cu Google Translate, nu?

App Clips: sau un alt fel de a spune Instant Apps

Google a prezentat în urmă cu câțiva ani Instant Apps, versiuni mai mici ale aplicațiilor din Play Store, care pot fi folosite rapid pentru anumite capabilități. Se pare că și Apple a ajuns la concluzia că acestea pot fi foarte utile. Practic, poți accesa funcționalitatea de bază a unei aplicații fără să stai să o descarci din App Store. Accesarea lor poate fi făcută prin NFC sau prin coduri QR, cât și din diverse site-uri care implementează această funcționalitate.

Ar putea fi o funcție utilă pentru servicii de închiriere de trotinete, sau pentru diverse magazine care îți pot oferi puncte de loialitate, de exemplu.

Notificări de apeluri și asistent mai discrete

Dacă ai ecranul telefonului pornit, un apel sau chemarea asistentei virtuale Siri nu vor mai ocupa tot ecranul. Apelul va apărea în partea de sus a ecranului și poate fi preluat sau respins prin gesturi, la fel ca în cazul unei notificări obișnuite. În cazul asistentei Siri, aceasta va apărea doar în partea de jos a ecranului și va putea acum răspunde la mai multe întrebări contextuale.

via Android Police

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult