Procesoarele noi nu vor mai primi suport tehnic pe Windows 7 şi 8.1

19.01.2016
Procesoarele noi nu vor mai primi suport tehnic pe Windows 7 şi 8.1

În cazul în care doriţi să vă cumpăraţi un computer de ultimă generaţie dar nu aveţi încă încredere deplină în Windows 10, Microsoft vă va limita opţiunile pentru sistemul de operare compatibil. Compania a anunţat că opreşte suportul tehnic pe Windows 7 şi Windows 8 pentru procesoarele care vor fi lansate în viitor. Utilizatorii care achiziţionează procesoare noi vor putea să le folosească doar pe Windows 10 în mod oficial, iar actualizările software pentru acestea vor fi dezvoltate doar pentru noul sistem de operare.

Microsoft a anunţat că ultima generaţie de procesare care primeşte suport software oficial pe cele două versiuni de Windows care încă primesc actualizări este cea care include cipurile Intel pe arhitectură Broadwell şi AMD-urile Vishera. Cei care dispun de procesoare Skylake vor trebui să treacă la Windows 10 pentru suport software oficial, lucru care va fi încurajat inclusiv de Intel, AMD şi Qualcomm, care nu vor asigura compatibilitate cu vechile sisteme de operare. Acest lucru înseamnă că nu vor fi dezvoltaţi driveri noi pentru acestea şi nici Microsoft nu va mai rezolva problemele legate de acestea pe Windows 7 şi 8, decât în cazul în care este vorba despre o situaţie de o gravitate ridicată.

Următoarele generaţii de procesoare compatibile doar cu Windows 10 confirmate sunt Intel Kaby Lake, Qualcomm 8996 şi AMD Bristol Ridge. Computerele echipate cu acestea nu vor putea rula alte versiuni de Windows, sau dacă vor putea porni sistemul de operare, nu este garantată funcţionarea lui în parametri optimi. Cu toate acestea, Microsoft a reconfirmat faptul că Windows 7 va mai primi actualizări până pe 14 ianuarie 2020, în timp ce Windows 8.1 va primi suport oficial până pe 10 ianuarie 2023.

Aceasta este doar cea mai recentă strategie de a convinge utilizatorii să treacă la noul Windows, care mai este disponibil în programul de upgrade gratuit doar până la sfârşitul lunii iulie. După această perioadă, cei care au licenţe de Windows 7, 8 sau 8.1 nu vor mai putea face trecerea la Windows 10 fără să cumpere o licenţă nouă. În cazul companiilor, Microsoft oferă suport tehnic timp de un an şi jumătate din acest moment chiar şi pe sistemele de operare vechi care rulează pe hardware nou. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult