Qualcomm a anunţat că cipul Snapdragon 810 va include un Kill Switch hardware impenetrabil

Qualcomm a anunţat că cipul Snapdragon 810 va include un Kill Switch hardware impenetrabil

În primăvara anului trecut, autorităţile nord-americane şi europene s-au angajat în câteva discuţii cu Google şi Microsoft pentru implementarea funcţiilor Kill Switch în cadrul sistemelor de operare Android şi Windows Phone. În cazul particular al telefoanelor Android, acest Kill Switch necesită şi o componentă hardware, iar Qualcomm a anunţat că implementarea sa SafeSwitch va debuta împreună cu procesorul Snapdragon 810.

Apple a lansat serviciul Find my iPhone încă din 2009, acesta permiţând utilizatorilor să găsească locul unde se află telefonul pierdut, să trimită un mesaj sau un apel sonor către acesta şi, în ultimă instanţă, să-l şteargă. Conceput iniţial doar pentru protecţia datelor utilizatorului, serviciul a primit o actualizare semnificativă odată cu iOS 7 deoarece a implementat şi o protecţie împotriva activărilor neautorizate. Până la lansarea iOS 7, un telefon Apple găsit sau furat putea fi reiniţializat şi reutilizat fără prea multe bătăi de cap. Noul sistem de protecţie necesită însă autentificarea obligatorie cu contul iCloud deja asociat cu terminalul în momentul în care se încearcă reiniţializarea acestuia, iar această barieră s-a dovedit a fi una foarte eficientă deoarece autorităţile New York, San Francisco şi Londra au raportat scăderea furturilor de terminale iPhone cu 19%, 38% şi, respectiv, 24% în lunile care au urmat după lansarea celei de-a şaptea versiuni a sistemului de operare Apple.

Succesul soluţiei de protecţie Apple a declanşat o serie de discuţii în urma cărora Google şi Microsoft s-au angajat să-şi actualizeze propriile platforme software cu module de protecţie suplimentare. În timp ce Microsoft s-a angajat să lanseze un Kill Switch până în vara acestui an, acesta urmând să fie implementat probabil în viitorul Windows 10, Google a făcut deja o parte din paşii necesari prin implementarea criptării integrale şi a funcţiei Factory Reset Protection în Android 5.0.

Dacă în cazul iOS sau Windows Phone este suficient un sistem de protecţie bazat pe bootloader-e blocate si semnături digitale, natura deschisă a platformei Android o face vulnerabilă la rescrierile integrale ale memoriei interne şi la ocolirea unui sistem de protecţie Kill Switch exclusiv software. Unii producători precum Motorola au încercat să securizeze terminalele doar prin software, însă timpul a arătat că aceste metode nu sunt infailibile. Din acest motiv, terminalele Android au nevoie de ajutorul unei soluţii hardware de protecţie, iar Qualcomm a anunţat că Snapdragon 810 va include şi un astfel de modul: SafeSwitch.

Prezentat pentru prima dată în luna septembrie a anului trecut, SafeSwitch este implementat hardware direct în procesor, se activează la fiecare iniţializare a terminalului şi este practic imposibil de interceptat, analizat şi ocolit. SafeSwitch protejează memoria internă împotriva rescrierilor neautorizate, face imposibilă schimbarea memoriilor interne NAND şi este compatibil cu funcţiile Android Device Manager pentru regăsire, protejare şi ştergere de la distanţă. Sistemul de protecţie Qualcomm este astfel nu doar un mijloc eficient pentru protejarea datelor personale, ci şi un instrument care descurajează furtul terminalelor mobile deoarece face imposibilă resetarea şi refolosirea acestora.

Compania a anunţat acum două zile că SafeSwitch va debuta odată cu noul procesor Snapdragon 810, care urmează să apară pe terminalele de vârf din prima jumătate a acestui an. Compania nu a anunţat când va implementa SafeSwtich şi pe cipurile destinate pieţei mid-range sau low-end, dar vestea rămâne oricum bună pentru amatorii de terminale Android puternice şi scumpe.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News