După iOS, şi sistemele de operare Windows Phone şi Android vor include un Kill Switch

19.06.2014
După iOS, şi sistemele de operare Windows Phone şi Android vor include un Kill Switch

În luna septembrie a anului trecut, Apple a lansat sistemul de operare iOS 7 şi un sistem mai complex pentru protecţia terminalelor pierdute sau furate, iar acesta din urmă s-a dovedit atât de eficient încât rata furturilor a scăzut semnificativ. După ce o serie de producători au declarat că vor lansa facilităţi similare pe cont propriu, Google şi Microsoft au anunţat că vor include opţiuni Kill Switch direct în codul propriilor sisteme de operare pentru terminale mobile.

Apple a oferit serviciul Find my iPhone încă din 2009, acesta permiţând utilizatorilor să găsească locul unde se află telefonul pierdut, să trimită un mesaj sau un apel sonor către acesta şi, în ultimă instanţă, să-l şteargă. Acest serviciu, conceput iniţial doar pentru protecţia datelor utilizatorului, a primit o actualizare semnificativă odată cu iOS 7 deoarece a implementat şi o protecţie împotriva activărilor neautorizate.

Până la lansarea iOS 7, un telefon Apple găsit sau furat putea fi reiniţializat şi reutilizat fără prea multe bătăi de cap. Noul sistem de protecţie necesită însă autentificarea obligatorie cu contul iCloud deja asociat cu terminalul în momentul în care se încearcă reiniţializarea acestuia, iar această barieră s-a dovedit a fi una foarte eficientă.

Conform autorităţilor din New York,  furturile de terminale iPhone au scăzut cu 19% în primele cinci luni ale anului, dublu faţă de scăderea de 10% înregistrată de totalul infracţiunilor de furt. În acelaşi timp, furtul de terminale Samsung a crescut cu 40%, hoţii orientându-se pare-se către telefoane celebre fără Kill Switch. Autorităţile din San Francisco şi Londra au raportat cifre şi mai impresionante, furturile de terminale iPhone scăzând cu 38%, respectiv 24%, în timp ce s-a observat aceeaşi reorientare către produsele Samsung.

În condiţiile în care Find my iPhone şi-a dovedit eficienţa, este îmbucurătoare iniţiativa companiilor Google şi Microsoft de a implementa măsuri de protecţie similare în sistemele de operare Android şi Windows Phone. Anunţul a fost făcut astăzi de către oficialităţile federale din Statele Unite, acesta completând deja anunţata iniţiativă a unor producători independenţi precum Samsung, Huawei, HTC, Motorola sau Nokia. Autorităţile americane încearcă să impună adoptarea unui cadrul legislativ care să oblige producătorii să implementeze măsuri de protecţie eficiente pentru descurajarea furturilor de telefoane mobile, iar o parte dintre reglementările care au trecut deja prin camerele parlamentare SUA propun un termen-limită pentru iulie 2015.

Acest Kill Switch va putea fi folosit atât de utilizatori cât şi de operatorii de telefonie din SUA. În Europa nu există încă un cadrul legislativ pentru această măsură de protecţie, însă implementarea unui Kill Switch eficient în toate sistemele de operare importante va fi oricum în beneficiul direct al tuturor utilizatorilor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News