Sistemul de operare Windows a împlinit 35 de ani

21.11.2020
Sistemul de operare Windows a împlinit 35 de ani

Sistemul de operare Microsoft Windows, cel mai popular din lume pentru desktop-uri, împlinește 35 de ani. Prima versiune, Windows 1.0, a fost lansată pe 20 noiembrie 1985 și era mai degrabă o interfață grafică pentru sistemul de operare MS-DOS decât un sistem de operare de sine stătător. De fapt, pentru multă vreme, Windows și MS-DOS au fost foarte intim legate între ele, putând ieși în DOS din Windows până pe la Windows 98.

În prezent, Windows 10 este cea mai populară versiune de Windows din lume, cu peste un miliard de dispozitive active bazate pe acest sistem de operare. Dar Microsoft s-a confruntat cu multe provocări de-a lungul timpului, unele versiuni fiind mai bune sau mai apreciate decât altele. Multă lume își aduce aminte cu plăcere de Windows 95, care a schimbat radical interfața sistemului de operare Microsoft și a pornit compania pe drumul pe care se află acum, fiecare versiune nouă construind pe baza acestuia.

Sistemele de operare Windows nu au avut întotdeauna succesul dorit în acești 35 de ani

Windows 98 a fost unul dintre cele mai apreciate sisteme de operare de la Microsoft, în timp ce versiuni precum Windows Me, Windows Vista și Windows 8 au rămas în istorie drept unele dintre cele mai slabe. Și pe bună dreptate, fiecare dintre ele fie aduceau schimbări care nu erau necesare, aduceau incompatibilități cu hardware sau software mai vechi, sau pur și simplu nu erau destul de stabile.

În schimb, Windows XP sau Windows 7 sunt sisteme de operare legendare, care încă sunt folosite. De exemplu, Windows XP, lansat în 2001, deci în urmă cu aproape 20 de ani, încă rulează pe multe computere active din lume. De altfel, Windows 7, care la rândul său are peste 11 ani, încă este folosit și încă rulează software modern, de la aplicații de productivitate și jocuri, fiind considerat unul dintre cele mai stabile sisteme de operare Microsoft lansate vreodată.

Windows 10, în schimb, a devenit popular în mare parte datorită agresivității Microsoft de a-l introduce în casele utilizatorilor. Acesta a fost distribuit gratuit tuturor celor care aveau o licență de Windows 7, 8 sau 8.1, cât și celor care nu au o licență. Poți folosi Windows 10 gratuit prin intermediul Windows Insiders în versiune beta, sau poți să îl rulezi fără o cheie de instalare, cu limitarea că ai permanent un watermark care te atenționează că nu ai Windows-ul „activat”.

Windows 10 este cel mai populară versiune din prezent

Computerele noi din prezent vin cu Windows 10 preinstalat, fără opțiunea de a-l schimba cu o versiune mai veche, întrucât componentele lor din generații mai noi nu sunt compatibile cu sisteme de operare mai vechi.

Microsoft dorește acum să păstreze Windows 10 drept un sistem de operare care va fi permanent actualizat, fiind practic livrat ca un „serviciu” în continuă dezvoltare. Din acest motiv, cu actualizări multe și dese, Windows 10 tot întâmpină probleme pe anumite configurații.

Microsoft a avut parte de 35 de ani de succes cu Windows 10, chiar dacă nu toate versiunile au fost apreciate de utilizatori. Nu putem decât să urăm un „La mulți ani, Windows!” și să sperăm că nu vom mai avea niciodată parte de încă un Me, Vista sau Windows 8.

sursa: Engadget

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult