Telefoanele cu Android 13 pot rula Windows și Linux în mașină virtuală. VIDEO

14.02.2022
Telefoanele cu Android 13 pot rula Windows și Linux în mașină virtuală. VIDEO
foto: xda-developers

Pe lângă cele câteva noutăți pe care sistemul de operare Android 13 le aduce la nivel de interfață, noul sistem de operare are și câteva avantaje ascunse. Se pare că Google permite acum virtualizarea hardware-ului de pe smartphone-uri, putând astfel rula sisteme de operare în software de mașină virtuală. Astfel, oricare dispozitiv cu Android 13 ar putea să ruleze sisteme de operare desktop, precum Linux sau Windows, capabilitate deja demonstrată de către cei care testează versiunea Developer Preview.

Utilizatorii de Android 13 vor putea instala și rula sisteme de operare desktop pe telefon

Utilizatorul de Twitter kdrag0n a publicat primele imagini cu Android 13 în versiunea Developer Preview 1 în care demonstrează cum rulează Windows 11 în versiunea ARM pe un telefon Pixel 6 sub mașină virtuală. În timp ce sistemul de operare se încarcă destul de greu pe hardware-ul telefonului, totul pare să funcționeze în parametri normali. Practic, ai un PC complet funcțional pe care îl poți ține în buzunar.

Singurele probleme apar la nivelul procesării grafice. Aparent, virtualizarea nu permite momentan accesarea GPU-ului din chipset-ul smartphone-ului, deși la capitolul CPU, totul pare să funcționeze. De altfel, poți rula chiar și jocuri video sub Windows, atât timp cât pot rula în mod de afișare „software”. Întrucât jocurile moderne sunt toate dependente de un procesor grafic, a fost demonstrat doar jocul DOOM din 1993 rulând sub mașină virtuală.

Aceasta nu este prima dată când telefoane cu Android rulează Windows, însă este prima dată când vedem Windows 11 for ARM rulând pe o mașină virtuală pe un smartphone cu Android, lucru care ar putea deschide noi posibilități, telefoanele putând înlocui acum computerele portabile pentru mai multe activități.

Se pare că Google dorește ca această capabilitate să poată rula pe cât mai multe dispozitive, nu doar pe dispozitive Pixel, pe care le produce. De altfel, există posibilitatea de a compila Android Open Source Project atât într-o variantă cu funcționalitatea de virtualizare standard, cât și într-o variantă „protejată”, care ar putea izola complet sistemul de operare virtual, pentru a nu putea compromite și datele de pe telefon în cazul unei breșe de securitate.

sursa: Twitter, via Android Authority

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult