Telefoanele cu Android vor putea monitoriza sforăitul și tusea, ajutând la diagnosticarea problemelor de somn

05.09.2022
Telefoanele cu Android vor putea monitoriza sforăitul și tusea, ajutând la diagnosticarea problemelor de somn

Google pregătește noi capabilități Android care vor fi implementate folosind suportul hardware deja existent pe actualele generații smartphone. Aplicația Digital Wellbeing primește noi funcții avansate pentru monitorizarea calității somnului, cum ar fi documentarea problemelor cauzate de sforăit și tuse persistentă.

Înlocuind aplicația Google Health Studies, suita Digital Wellbeing va putea fi instalată pe orice telefon cu sistem Android. Concret, Google va folosi microfoanele și senzorii deja disponibili pe telefoanele cu Android pentru a detecta probleme de sănătate potențial foarte grave, precum apneea în somn.

Activarea intermitentă a microfonului în timpul nopții poate oferii indicii prețioase despre calitatea somnului, episoadele de sforăit intercalate cu scurte perioade de liniște indicând fără prea mult loc de interpretări probleme majore cu respirația.  Spre exemplu, în cazul apneei în somn respirația se poate opri chiar și pentru câteva zeci de secunde, la interval de minute, cu efecte devastatoare asupra calității vieții. Astfel, oprirea respirației aduce probleme majore cu oxigenarea creierului, degradarea drastică a calității somnului fiind interpretată de persoanele afectate precum o stare de oboseală persistentă, fără o cauză clară.

Profitând de funcțiile de monitorizare a stării de sănătate nou adăugate dispozitivelor cu Android, persoanele cu probleme de somn și-ar putea diagnostica mai devreme problemele cu care se confruntă.

Inclusă deja în ultima versiune beta a aplicației Digital Wellbeing, noua capabilitate funcționează în tandem cu funcțiile de monitorizare a somnului deja prezente în aplicația Google Clock, completând informațiile despre durata somnului (obținute cu ajutorul senzorului giroscop și lumină ambientală) cu date obținute folosind microfonului. Capabilitatea este deblocată prin acordarea permisiunilor necesare și se activează pe baza programului de culcare/trezire setat pe telefon.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult