Ultima versiune de Windows 10 dezactivează parțial vechiul Control Panel

03.11.2020
Ultima versiune de Windows 10 dezactivează parțial vechiul Control Panel

Microsoft încearcă încă de la debutul Windows 10 să înlocuiască arhicunoscutul meniul Control Panel din Windows 7 cu un nou meniu Settings, având o formă de prezentare simplificată.

Problema este că, tocmai argumentul simplității pe care se bazează noul meniu Settings l-a zugrăvit ca o alternativă Control Panel incompletă. Până și Microsoft recunoaște asta în mod tacit, multe dintre secțiunile meniului Settings direcționând tot către vechiul Control Panel, dacă ai nevoie să ajustezi setări care nu se regăsesc în noul meniu.

Foto: slashgear.com

Fără Control Panel sub Windows 10

Toate acestea vor fi însă de domeniul trecutului, Microsoft reușind să migreze majoritatea funcțiilor preluate de la versiuni anterioare de Windows către forma de prezentare oferită de Windows 10. Spre exemplu, acum poți seta rezoluția și rata de refresh a ecranului fără să cauți în meniuri arhaice păstrate doar sub vechiul Control Panel.

Deși a rezistat până acum testului timpului, meniul Control Panel nu va mai avea „viață lungă” sub Windows 10. Microsoft a pregătit deja terenul, asigurând că doar utilizatorii bine informați pot găsi vechiul centru de control Windows și oricum, nu au prea multe motive să o facă.

Ajuns, probabil la ultima etapă dinaintea retragerii definitive, meniul Control Panel a pierdut deja o parte dintre secțiunile foarte cunoscute de utilizatori, cum ar fi pagina System Information, mutată în meniul Settings la secțiunea About. Următoarea pe lista de excluderi este secțiunea Program and Features a meniului Control Panel, înlocuită cu meniul Apps.

Microsoft nu dă un termen exact pentru renunțarea completă la vechiul Control Panel, dar probabil că vom afla despre asta nu mai târziu de anul viitor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult