Un nou virus de iOS, vizează dispozitive Apple cu sau fără jailbreak (UPDATE)

Un nou virus de iOS, vizează dispozitive Apple cu sau fără jailbreak (UPDATE)

Într-un comunicat oficial pe tema malware-ului YiSpecter, acuzat că ar infecta inclusiv telefoane iPhone pe care rulează versiuni de iOS nemodificate prin procedeul de Jailbreak, Apple precizează că a furnizat patch-uri de securitate care fac imposibilă infectarea încă de la versiunea iOS 8.4. Mai mult decât atât, compania americană a exclus aplicaţiile infectate din magazinul Play Store. În prezent, singura cale pentru infectare rămâne instalarea de aplicaţii compromise provenind din magazinele neoficiale, pe dispozitive care nu au fost actualizate la versiuni recente de iOS.

Ţinând cont de faptul că mai mult de jumătate dintre utilizatorii de tablete şi telefoane Apple folosesc deja la iOS 9, putem spune că riscul de infectare cu malware-ul YiSpecter este mult diminuat, chiar posibilităţile de propagare nu au dispărut cu totul.


La mai puţin de o lună după expunerea unui număr de jocuri şi aplicaţii infectate în magazinul App Store, experţii în securitate dau alarma cu privire la o nouă formă de malware, descoperită infectând tablete şi telefoane Apple indiferent dacă au sau nu aplicat procedeul de jailbreak. Numit YiSpecter, virusul afectează mai ales utilizatorii de iOS din China şi Taiwan.

˝Se răspândeşte prin metode neobişnuite, incluzând deturnarea traficului de date al furnizorilor ISP, un virus pentru Windows şi ataşat la kit-urile de instalare offline ale aplicaţiilor include în diferite promoţii„, dezvăluie experţii în securitate ai companiei Palo Alto Network din Statele Unite.

Malware-ul YiSpecter este capabil să descarce, instaleze şi să pornească aplicaţii de iOS fără intervenţia utilizatorilor. De asemenea, malware-ul poate substitui aplicaţiile legitime instalate pe dispozitiv cu versiuni compromise descărcate de pe servere controlate de atacatori, respectiv modifica setările web browserului Safari înlocuind motorul de căutare implicit şi pagina de start.

Unul dintre simptomele infectării dispozitivului cu malware-ul YiSpecter este şi afişarea insistentă de reclame în modul maximizat, la fiecare pornire a aplicaţiilor instalate pe dispozitiv.

Deja cu peste 10 luni de activitate, malware-ul YiSpecter a trecut relativ neobservat pentru Apple, oficialii companiei americane declarând doar că ˝investighează problemele semnalate„, fără a oferi însă un remediu concret.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult