Update-ul ChromeOS 104 aduce una dintre cele mai cerute schimbări la nivel de interfață

07.08.2022
Update-ul ChromeOS 104 aduce una dintre cele mai cerute schimbări la nivel de interfață
Chrome OS (Foto: Google)

ChromeOS, sistemul de operare de la Google, a primit recent un nou update, care începe să apară pe computerele mai multor utilizatori. Acesta ajunge astfel la versiunea 104, integrând una dintre cele mai cerute funcții: posibilitatea de a schimba interfața întregului sistem dintr-o temă „deschisă” la una „întunecată”, așa cum întâlnim pe majoritatea sistemelor de operare moderne. Desigur, sistemul vine și cu fundaluri care își schimbă tema de culoare în funcție de tema aleasă pentru interfață.

Noul ChromeOS are acum un „dark mode” similar cu alte sisteme de operare din piață

ChromeOS este disponibil doar pe dispozitive de tip Chromebook sau Chromebox, însă, recent, Google a lansat și o versiune compatibilă cu sisteme care nu vin din fabrică cu sistemul de operare preinstalat. Astfel, și cei care folosesc versiunea ChromeOS Flex vor primi eventual acest update.

Până în prezent, interfața ChromeOS oferea doar o temă deschisă la culoare, „Night Light”, care permitea schimbarea tentei de culoare într-una mai galbenă pentru confort în utilizare după apusul soarelui. Acesta era similar cu ceea ce alte sisteme numesc „reader mode”. Acum însă, după update-ul la ChromeOS 104, în meniul de configurări pentru interfață apar două noi opțiuni. Posibilitatea de a schimba permanent tema într-una întunecată, „dark”, și posibilitatea de a schimba tema automat, în funcție de momentul zilei.

chromeos dark mode

Pentru anumite dispozitive, Google spune că tema întunecată va consuma mai puțină energie, făcând probabil referire la dispozitive care folosesc ecrane OLED, care ar putea reduce consumul atunci când afișează preponderent nuanțe închise de culoare.

Actualizarea a început deja să fie distribuită către utilizatori, însă, la fel ca alte update-uri de la Google, aceasta este lansată în mai multe valuri, pentru a nu aglomera serverele de download. Astfel, dacă nu aveți încă disponibil update-ul la ChromeOS 104, va trebui să mai așteptați câteva zile, până când acesta se propagă pe toate sistemele compatibile.

sursa: The Verge

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult