Următoarea actualizare Windows 11 te va făcea să uiți de parole

22.09.2023
Următoarea actualizare Windows 11 te va făcea să uiți de parole

Google a anunțat încă de acum un an suportul Passkey pentru browser-ul Chrome, rămânând doar o chestiune de timp până ce funcționalitatea este anunțată oficial și de Microsoft, pentru utilizatorii Windows 11.

Rezervată pentru data de 26 septembrie, următoarea revizie Windows 11 aduce suport oficial pentru tehnologia Passkey, oferind autentificare fără parole în aplicațiile și serviciile online compatibile.

Mai mult decât un ajutor pentru parolele convenționale, tehnologia Passkey promite să le înlocuiască cu totul, folosind tehnologii criptografice. Astfel, în loc să salvezi/memorezi o parolă, vei atașa cheia criptografică a serviciului respectiv la colecția ta passkey. În continuare, vei putea seta mijloace auxiliare de autentificare precum citirea amprentei au recunoaștere facială, însă parola alfa-numerică va dispărea din „lanțul” de autentificare.

Cheile de acces pentru Windows 11 sunt create prin Windows Hello, aceeași tehnolgie folosită deja pentru recunoaștere facială și citirea amprentei (pe laptopuri compatibile). Cheile de acces pot fi accesate atât pe un sistem desktop Windows și/sau pe un dispozitiv mobil folosit pentru a valida identitatea utilizatorului. În urma actualizării Windows 11, administratorii IT vor putea să impună noile metode de conectare în rândul angajaților, drept soluții mai sigure care evită pericolele reutilizării parolelor între conturile și PC-urile Windows.

”În ultimii câțiva ani, ne-am angajat să lucrăm cu partenerii noștri din industrie și cu Alianța FIDO pentru a promova un viitor fără parole”, a spus Microsoft într-o postare pe blog. „Paskey-urile sunt viitorul colaborării inter-platformă și inter-ecosistem al accesării site-urilor web și aplicațiilor.”

Alături de Google și Apple, Microsoft este unul dintre susținătorii cei mai înfocați ai tehnologiei Passkey, dezvoltatorul Windows anunțând din timp planurile de a folosi la scară largă noua tehnologie de autentificare.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult