Utilizatorii de ransomware se plând că alți infractori informatici le fură banii

04.10.2021
Utilizatorii de ransomware se plând că alți infractori informatici le fură banii
Foto: Shutterstock

Infractori informatici care folosesc programe de tip ransomware pentru a bloca datele de pe computerele victimelor s-au plâns că sunt colegi de breaslă care au primit răscumpărările în locul lor.

Cei care au fost păcăliți astfel sunt utilizatori ai programului REvil, unul dintre cele mai populare de acest fel ale momentului. Pentru a folosi acest malware, utilizatorii se obligă să plătească un procent din câștigurile obținute celor care l-au dezvoltat.

Însă atacatorii se plâng că REvil are constuit în el un mecanism care le permite proprietarilor lui să deblocheze computerele și să primească banii de la victime, lăsându-i pe cei care au orchestrat atacul fără venituri.

Programul dăunător acceptă plăți în Bitcoin.

Cum activitățile de acest fel sunt ilegale, cei păgubiți nu pot face aproape nimic. Un infractor care a folosit REvil susține, pe un forum underground, că a pierdut o recompensă de 7 milioane de dolari.

Pierderi masive cauzate de atacurile de tip ransomware

Atacurile de acest tip sunt unele dintre cele mai mari amenințări informatice ale momentului. Repunerea în funcțiune a unei rețele afectate de un astfel de atac poate dura câteva săptămâni sau chiar luni.

Pierderile cauzate de atacuri informatice se vor ridica la 6.000 de miliarde de dolari în acest an, potrivit Blackfog.com. În ceea ce privește ransomware-ul, cele mai afectate trei sectoare au fost, în 2021: instituțiile publice, educația și serviciile.

Pentru a evita atacurile informatice, utilizatorii sunt îndemnați să își actualizeze sistemele de operare, aplicațiile și programele la cele mai noi versiuni disponibile. Mai mult, autentificarea în doi pași oferă un nivel suplimentar de protecție.

Sursa: ZDNet

CITEȘTE ȘI:

Windows 10 include protecție anti-ransomware. Iată cum poate fi activată

Amenințarea „Crackonosh”: Hackerii au infectat cu malware milioane de PC-uri folosite pentru gaming

Victimele celui mai răspândit ransomware al momentului își pot recupera datele blocate fără să plătească

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult