Utilizatorii WhatsApp, vizați de un malware care ia în vizor arhiva WhatsApp, încărcată cu date sensibile

19.06.2023
Utilizatorii WhatsApp, vizați de un malware care ia în vizor arhiva WhatsApp, încărcată cu date sensibile

Practic pe nesimțite, utilizatorii WhatsApp au adunat o colecție impresionantă de poze potențial compromițătoare, incluzând detalii precum copii după cartea de identitate, cardul bancar sau acte ce ar trebui să rămână confidențiale. Cum, ar fi ca un telefon infectat să „verse” toate aceste către o persoană dispuse să le catalogheze și folosească în scopuri dintre cele mai diverse, cum ar fi fals în acte prin obținerea de credite bancare.

Deși par a fi cele mai compromițătoare, pozele rezultate din „escapade” mai mult sau mai puțin clandestine rareori ajung să creeze probleme majore, posesorii smartphone care se știu într-o astfel de situație având grijă să limiteze cât mai mult „dovezile”. În schimb, situațiile în care pe WhatsApp sunt trimise date sensibile precum copii de buletin și alte acte sunt mult mai frecvente, existând nenumărați angajați din companii private care solicită astfel de informații în scop de serviciu. Pentru aceștia, un singur atac informatic bine țintit poate face zeci sau chiar sute de victime.

Potrivit analizei publicate de cercetătorii ESET Antivirus, unele dintre aplicațiile de Android cunoscute vin la pachet cu un troian numit GravityRAT, proiectat special pentru a „exfiltra” orice informații sensibile existente pe telefoanele utilizatorilor. Cum ar fi lista cu apeluri recente, mesajele SMS complete, locația utilizatorului în diverse momente ale zilei, informații de bază privind configurația dispozitivului și orice alte fișiere potențial-valoroase, cum ar fi poze și documente.

Aparent, actuala campaniei a fost direcționată exclusiv către utilizatorii WhatsApp din India, țara în care serviciul controlat de Meta numără cei mai mulți utilizatori. Mai interesant ar fi că malware-ul se răspândește încă de anul trecut, fără a atrage prea multă atenție nedorită.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult